Svinekæber er den muskel, som grisen bruger til at tygge med - de indeholder en masse bindevæv, og skal derfor simre et par timer, men så kan jeg også godt love, at du kan tygge dem med øjenbrynene :) Det er nok det mest smørmøre stykke kød, jeg endnu har smagt og det er fuld af lækker smag :)
Jeg har braiseret mine kæber i rødvin, andre bruger mørk øl - og du kan egentlig gøre lige som du har lyst, begge dele smager pragtfuldt :) Retten er jo ikke videre fotogen - det synes jeg sjældent at brun sauce er, men den smager så englene synger.
Ingredienser (3-4 pers.):
500 g. afpudsede svinekæber
200 g. gulerod
200 g. persillerod
2 løg
5 dl. rødvin
2 dl. kalvefond
1 spsk. syltetøj (jeg brugte solbær)
2 spsk. balsamico
2 spsk. brun farin
3 fed hvidløg
3 laurbærblade
Timian
Salt og peber
Desuden:
Lidt hvedemel
1 glas perleløg
2,5 dl. piskefløde
evt. lidt kulør
Kartoffelmos:
1 kg kartofler
1½ dl mælk
50 g smør
1 tsk groft salt
friskkværnet peber
Fremgangsmåde:
- Puds kæberne fri for de værste sener. Tør dem godt og vend dem i mel. Krydr med salt og peber.
- Brun en klat smør og lidt olie i en stor stegegryde. Brun kæberne til de har fået en god stegeskorpe - det kan evt. gøres af et par omgange. Læg kæberne til side.
- Skræl grøntsagerne og pil løgene. Skær det hele i mundrette bidder. Svits dem i gryden til de er godt brunede.
- Læg kæberne tilbage i gryden og tilsæt rødvin, kalvefond, syltetøj, balsamico og brun farin. Bland det hele godt rundt i gryden og giv det et opkog.
- Pil hvidløgene og pres dem ned i gryden. Tilsæt laurbærblade, timian og krydr med salt og peber.
- Lad gryden simre under låg ved svag varme i 3 timer. Rør lidt rundt engang i mellem.
- Når der er 45 minutter tilbage af tilberedningstiden tilsættes perleløgene og piskefløden. Smag til med lidt salt og peber. Det er ligeledes nu, at kartoffelmosen påbegyndes.
- Kartoffelmos: Skræl kartoflerne og skær dem i tern. Kom dem i en gryde og tilsæt vand, så kartoflerne er dækket. Kog kartoflerne møre i 20-25 minutter.
- Når kartoflerne er kogt møre hældes vandet fra. Stil gryden med kartoffeltern tilbage på blusset i 1-2 minutter til alt overskydende væske er fordampet.
- Tilsæt smørret og mos det godt rundt. Hæld mælken ved og pisk mosen luftig med en elpisker. Smag til med salt og peber.
- Anretning: Vurder om saucen skal jævnes med lidt meljævning/maizena, og om den evt. trænger til en smule kulør, hvis den er blevet for lys.
- Anret kartoffelmosen på en tallerken og slut af med de møre svinekæber, de lækre grøntsager og den syndige sauce.
- Velbekomme.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Kom gerne med dine tanker om opskriften..