I søndags fik vi hakkebøffer m. bløde løg og brun sovs, og i går stod menuen på frikadeller m. rødkål og brun sovs - normalt ville jer servere agurksalat til, men momse er vild med blomkål og porrer, så det fik hun i stedet.
Min opskrift på frikadeller afviger lidt fra den helt traditionelle opskrift - men de smager hamrende godt, og det er sådan vi bedst kan lide dem her i familien :)
Ingredienser (4 pers.):
Frikadeller:
500 g. hakket svinekød
1 mellemstort løg
2 æg
2-3 spsk. mel
1 dl. mælk
1 dl. kogende vand
1 oksebouillonterning
1 spsk. all around krydderi
Brun sovs:
50 g. smør
2 spsk. hvedemel
5 dl. mælk
3 spsk. kalvefond *
Salt og peber
Kulør
Kartofler:
1 kg. asparges kartofler
Serveres med:
Rødkål
Agurksalat
* Jeg bruger kalvefond fra Touch of Taste, som er lækker og kraftig. 3 spsk. fond svarer til 2 bouillonterninger.
Fremgangsmåde:
- Farsen: Bouillonterningen opløses i 1 dl. kogende vand. Løget pilles og hakkes fint.
- Alle ingredienserne kommes i en skål og røres sammen til en homogen fars.
- Lad farsen hvile på køl i 30 minutter.
- Kartofler: Gnub kartoflerne godt, og kom dem i en gryde. Tilsæt vand så det akkurat dækker kartoflerne og bring vandet i kog. Når vandet koger skal aspargeskartoflerne have mellem 15 og 20 minutter alt efter størrelse - test om de er færdige ved at stikke en urtekniv i dem. Hvis du kan stikke urtekniven i kartoflen uden for meget modstand, og kartoflen glider af kniven, så er den færdig.
- Frikadellerne formes: Opvarm lidt olie på en pande. (Du kan også bruge smør).
- Brug en spiseske til at forme frikadellerne. Dyp den i vand så farsen slipper skeen. Tag en skefuld fars (evt. med top, hvis du kan lide dine frikadeller store), form så en frikadelle med skeen og din håndflade.
- Kom frikadellen på den varme pande og tryk den lidt flad. Når frikadellen har fået god farve på den ene side vendes den, og steges færdig. Frikadellen er færdig, når den føles fast og hænger fast på gaflen, når du stikker den ned i frikadellen.
- Brun sovs: Smelt smørret i en gryde. Når smørret bruser tilsættes melet. Rør godt rundt til det har samlet sig.
- Tilsæt mælken lidt ad gangen og pisk grundigt for at undgå klumper. (Hvis det nu skulle gå galt, så frygt ej - vi har alle prøvet det og en klumpet sovs kan altid reddes med en stavblender). Når du har tilsat al mælken giver du sovsen et opkog.
- Tilsæt fond og smag til med salt og peber.
- Kom kulør i lidt ad gangen til du har opnået den nuance af brun, som du bedst kan lide :).
- Skru ned for blusset og lad sovsen simre ved svag varme mens du steger frikadellerne færdig.
- Anretning: Anret kartofler, frikadeller og den brune sovs på en tallerken og server med rødkål og agurksalat.
- Velbekomme.
Ha' en dejlig dag.
Camilla
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Kom gerne med dine tanker om opskriften..