For at undgå et rugbrød, der bliver klægt, kræver det, at rugmelet har noget surt at arbejde med - derfor er der kærnemælk i mine rugbrød. Det giver rugmelet noget at arbejde med, og bidrager desuden med den helt rigtige smag til rugbrødet. Derudover skal kernetemperaturen i et rugbrød være mellem 96-98 grader før det er færdigbagt, så et godt tip er at bruge stegetermometer :)
Ingredienser (1 rugbrød i 2,5 liters form):
5 dl. kogende vand.
3 dl. kærnemælk
25 g. gær (eller 5 g. tørgær)
1 spsk. salt
1 spsk. sirup
250 g. knækkede rugkerner
100 g. hørfrø
50 g. solsikkekerner
100 g. hvedemel
400 g. rugmel
100-200 g. revet gulerod*
Desuden:
Birkes, græskarkerner, solsikkekerner eller hvad du nu kan lide til drys.
* Jeg har i det her brød 100 gram revet gulerod, men brødet kan sagtens bære mere.
Fremgangsmåde:
- Hæld det kogende vand i en stor skål. Tilsæt kærnemælken og rør godt rundt. Lad væsken køle af til den er omkring 40 grader (altså lidt lunere end håndvarm/lunken).
- Tilsæt gæren til den lune væske og rør rundt til gæren er opløst.
- Tilsæt de resterende ingredienser og rør dejen godt sammen til den har en konsistens som en tyk og klæbrig grød.
- Lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1 time.
- Når dejen er hævet, hældes den i en smurt rugbrødsform. Glat oversiden af dejen med en våd dejskraber og drys evt. med birkes eller lignende.
- Sæt formen ind i en kold ovn og lad den efterhæve i 1-1,5 time til dejen fylder ca. 70 % af formen.
- Når dejen er færdighævet tændes ovnen på 180 grader, og rugbrødet bages i ca. 1,5 time. Kernetemperatuen på et rugbrød skal være omkring 98 grader før det er færdigbagt, så brug gerne et stegetermometer, hvis du har sådan et.
- Tag rugbrødet ud af formen og pak det ind i et hårdopvredet viskestykke; på den måde undgår du at skorpen bliver tør og stenhård).
- Lad rugbrødet køle helt af inden du skærer i det.
- God fornøjelse.
Ha' en dejlig dag.
Camilla
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Kom gerne med dine tanker om opskriften..