Grydebrød er noget af det nemmeste - og lækreste - der findes. Og når jeg foreslår at vi laver det i weekenden, så får min søde mand julelys i øjnene! Men manner, det ér altså også godt. Lækker luftig og saftig krumme og knasede sprød skorpe. Brødet kan varieres i det uendelige - men i øjeblikket er denne her kombination et hit; med hørfrø og græskarkerner samt blå birkes på toppen.
Brødet bages i en støbejernsgryde og hvis du ikke har sådan en, så fås de til et par hundrede kroner i de fleste isenkræmmere og er en rigtig fin investering (der findes en verden af muligheder indenfor langtidssimret mad i støbejernsgryde). Brødet kan også laves i en stegeso, eller et ovnfast fad med tætsluttende låg, men så er det vigtigt at dejen har stuetemperatur, når den hældes i soen/fadet, da for store temperaturforskelle kan få soen/fadet til at revne.
Ingredienser (1 brød):
5 g. gær
5 dl. vand*
500 g. hvedemel
5 dl. vand*
500 g. hvedemel
50 g. hørfrø
50 g. solsikkekerner
10 g. salt
10 g. salt
Desuden:
Lidt blå birkes som drys til toppen.
* temperaturen er underordnet, når dejen skal langtidshæve.
Lidt blå birkes som drys til toppen.
* temperaturen er underordnet, når dejen skal langtidshæve.
Fremgangsmåde:
- Kom gær og vand i en stor skål og rør godt indtil gæren er opløst.
- Tilsæt de resterende ingredienser og rør dejen sammen - den skal have konsistens som en tyk grød.
- Dæk skålen med et stykke husholdningsfilm og stil dejen til hævning i minimum 12 timer. Jeg sætter min dej på køkkenbordet, men det kan også gøres i køleskabet - så skal du blot tage dejen ud ca. 2 timer før brødet skal bages, så det lige kan nå "at få varmen" inden det kommer i ovnen.
- Drys bordet med mel og hæld den færdighævede dej ud på bordet. Fold dejen sammen et par gange - den skal ikke æltes, fold blot siderne ind over midten et par gange. (Er du rigtig doven, så kan det også gøres i skålen)
- Kom dejen tilbage i skålen og lad den efterhæve mens ovnen varmer op.
- Kom din støbejernsgryde ind i ovnen og tænd på 250 grader varmluft.
- Når ovnen er 250 grader varm tages gryden ud. Drys lidt mel i bunden af gryden og hæld dejen i gryden - dejen må ikke fylde mere end op til midten af gryden. Drys med blå birkes.
- Kom låg på gryden så det slutter tæt og lad brødet bage i 30 minutter ved 250 grader.
- Når brødet har bagt i 30 minutter tages låget af gryden og ovnen skrues ned på 225 grader. Lad brødet bage yderligere 15-20 minutter til brødet har fået en lækker gylden farve.
- Hæld brødet ud af gryden og lad det køle af på en rist inden servering.
- Velbekomme.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Kom gerne med dine tanker om opskriften..