fredag den 4. december 2015

Vaniljekranse - sprøde og lækre

Herhjemme eeeeelsker vi vaniljekranse. Det er sådan en lækker og aromatisk småkage med skøn sprødhed. Jeg har i de seneste par uger fået rigtig mange henvendelser på, om jeg ikke har en god opskrift på vaniljekranse, som kan sprøjtes med sprøjtepose, og som ikke flyder ud :) Det har jeg, og den får i selvfølgelig her.

Når man laver vaniljekranse, er det altså vigtigt at bruge en god frisk vanilje - ikke pulver eller vaniljesukker, men vaniljekorn fra en vaniljestang. Som navnet antyder er essensen af en vaniljekrans jo vaniljen, og derfor er det ikke her man vil gå på kompromis. Jeg foretrækker polynesisk- eller bourbonvanilje for de er fede og har godt med korn i sig.

Derudover er det vigtigt at bruge rigtig smør og ikke et blandingsprodukt som Kærgården eller Bakkedal, og hvad der ellers findes på markedet. Blandingsprodukterne bliver alt for bløde, og så er det at vaniljekransene flyder sammen. Smørret skal have stuetemperatur, og jeg tager det ud aftenen før jeg skal bruge det - det kan man sagtens med rigtig smør uden at det bliver dårligt ;)
Ingredienser (60-70 kranse):
2 vaniljestænger
300 g. sukker
400 g. blødt smør
2 æg
150 g. mandelmel*
500 g. hvedemel

* Jeg køber mit i Irma, hvor det er helt pulveriseret. Hvis du vælger selv at blende dine mandler til mel, så er det vigtigt at de er helt pulveriseret og ikke bare finthakket. Min blender kan ikke gøre arbejdet ordentligt, og derfor køber jeg det. 

Fremgangsmåde:
 1. Flæk vaniljestængerne på den lange led og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas vaniljekornene og lidt af sukkeret sammen med kniven, så kornene skiller sig ad.
 2. Rør vanilje, sukker og det stuetempererede smør sammen i en stor skål. Rør æggene i blandingen og rør godt rundt.
 3. Tilsæt mandelmel og hvedemel og rør dejen sammen til en ensartet masse.
 4. Hæld dejen i en prøjtepose med en stjernetyl (min var en Ø12) og sprøjt den på en bageplade til til fine vaniljekranse. Jeg laver hullet i kransen på størrelse med en 2 krone. 
 5. Bag vaniljekransene ved 200° varmluft til de er let gyldne. Det tager ca. 10-12 min.
 6. Afkøl de færdigbagte vaniljekranse på en bagerist og opbevar dem i en lufttæt beholder.
 7. God jul.Glædelig jul.
Camilla

2 kommentarer:

 1. Det må da være "den perfekte" vaniljekrans.....wow de er flotte :)

  SvarSlet
 2. vores vanilje kranse flyder ud... ovnen er på 200 og vi har fuldt opskriften til punkt og prikke?

  SvarSlet

Kom gerne med dine tanker om opskriften..