fredag den 4. marts 2016

Rugbrød uden surdej

Der findes næste ikke noget, der er så godt stykke hjemmebagt rugbrød med lækkert pålæg. Der findes næsten heller ikke noget værre end sådan et stykke tørt rugbrød fra supermarkedet, der har ligget lidt for længe på brødreolen. Har i det ikke også sådan??

Rugbrød kan være lidt af en djævel at bage selv - de fleste opskrifter er med surdej, og en surdej kan både være lidt "mystisk" og så har den bedst af at blive bagt med en gang om ugen. Vi bager ikke så ofte herhjemme, og derfor er det genialt med en opskrift på rugbrød, som er nemt at gå til, og som kan laves uden surdej. Det kan den her.


For at undgå et rugbrød, der bliver klægt (selv efter 2 timer i ovnen), så kræver det at rugmelet har noget surt at arbejde med - derfor er der kærnemælk i mit brød. Det giver rugmelet noget at arbejde med, og bidrager desuden med den helt rigtige smag til rugbrødet.


Ingredienser (1 rugbrød i 2,5 liters form):
5 dl. kogende vand.
3 dl. kærnemælk
25 g. gær (eller 5 g. tørgær)
1 tsk. salt
1 spsk. sirup
250 g. knækkede rugkerner
100 g. hørfrø
50 g. solsikkekerner
100 g. hvedemel
400 g. rugmel

Desuden:
Evt. Birkes til drys*

* Eller solsikkerkerne, sesam eller hvad du nu kan lide.

Fremgangsmåde:
  1. Hæld det kogende vand i en stor skål. Tilsæt kærnemælken og rør godt rundt. Lad væsken køle af til den er omkring 40 grader (altså lidt varmere end håndvarm). 
  2. Tilsæt gæren til den lune væske og rør rundt til gæren er opløst.
  3. Tilsæt de resterende ingredienser og rør dejen godt sammen til den har en konsistens som en tyk og klæbrig grød.
  4. Lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1 time.
  5. Når dejen er hævet, hældes den i en smurt rugbrødsform. Glat oversiden af dejen med en våd dejskraber og drys evt. med birkes eller lignende.
  6. Sæt formen ind i en kold ovn og lad den efterhæve i 1-1,5 time til dejen fylder ca. 70 % af formen.
  7. Når dejen er færdighævet tændes ovnen på 180 grader, og rugbrødet bages i ca. 1,5 time. Kernetemperatuen på et rugbrød skal være omkring 98 grader før det er færdigbagt, så brug gerne et stegetermometer, hvis du har sådan et.
  8. Tag rugbrødet ud af formen og pak det ind i et hårdopvredet viskestykke; på den måde undgår du at skorpen bliver tør og stenhård). 
  9. Lad rugbrødet køle helt af inden du skærer i det.
  10. God fornøjelse.

Ha' en dejlig dag.
Camilla

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kom gerne med dine tanker om opskriften..