søndag den 10. juli 2016

Grydebrød med græskarkerner

Vi har virkelig fået smag for grydebrød herhjemme; eller som det hedder flere steder på nettet "Verdens bedste brød". Det har vi mestendels fordi det smager fantastisk!! Og fordi det er så hamrende nemt at lave. Det består af 4 ingredaienser og dejen skal blot rører sammen i en skål - ingen langvarig æltning, ingen glutentest, ingen dikkedarer :)


Der ligger allerede en anden opskrift her på bloggen, som er en lidt grovere udgave med rugmel, hvorimod den her opskrift er lavet udelukkende på hvedemel. Til brødet har jeg tilføjet græskarkerner - simpelthen fordi jeg elsker dem!


Brødet bages i en støbejernsgryde og hvis du ikke har sådan en, så fås de til et par hundrede kroner i de fleste isenkræmmere og er en rigtig fin investering (der findes en verden af muligheder indenfor langtidssimret mad i støbejernsgryde). Brødet kan også laves i en stegeso, eller et ovnfast fad med tætsluttende låg, men så er det vigtigt at dejen har stuetemperatur, når den hældes i soen/fadet, da for store temperaturforskelle kan få soen/fadet til at revne.


Ingredienser (1 brød):
5 g. gær
5 dl. vand*
600 g. hvedemel
6 spsk. græskarkerner
2 tsk. salt

Desuden:
Lidt græskarkerner som drys til toppen.

* temperaturen er underordnet, når dejen skal langtidshæve.

Fremgangsmåde:
 1. Kom gær og vand i en stor skål og rør godt indtil gæren er opløst.
 2. Tilsæt de resterende ingredienser og rør dejen sammen - den skal have konsistens som en tyk grød.
 3. Dæk skålen med et stykke husholdningsfilm og stil dejen til hævning i minimum 12 timer. Det kan gøres både på køkkenbordet og i køleskabet - hvis du vælger køleskabet, så tag dejen ud ca. 2 timer før det skal bages, så det lige kan nå "at få varmen" på køkkenbordet. 
 4. Drys bordet med mel og hæld den færdighævede dej ud på bordet. Fold dejen sammen et par gange - den skal ikke æltes, fold blot siderne ind over midten et par gange. 
 5. Kom dejen tilbage i skålen og lad den efterhæve mens ovnen varmer op.
 6. Kom din støbejernsgryde ind i ovnen og tænd på 250 grader varmluft. 
 7. Når ovnen er 250 grader varm tages gryden. Drys lidt mel i bunden af gryden og hæld dejen i gryden - dejen må ikke fylde mere end op til midten af gryden. Drys med græskarkerner.
 8. Kom låg på gryden så det slutter tæt og lad brødet bage i 30 minutter ved 250 grader.
 9. Når brødet har bagt i 30 minutter tages låget af og ovnen skrues ned på 225 grader. Lad brødet bage yderligere 15 minutter til brødet har fået en lækker farve.
 10. Hæld brødet ud af gryden og lad det køle af på en rist inden servering.
 11. Velbekomme.Ha' en dejlig dag.
Camilla

2 kommentarer:

 1. Jeg elsker grydebrød og en sprød skorpe. Kan man få skorpen mindre tyk? Synes der var en smule for meget, så fik lidt ondt i kæben :)

  Men udover det smagte det godt.

  SvarSlet

Kom gerne med dine tanker om opskriften..