tirsdag den 16. februar 2016

Croque madame... eller bare en luksus toast?

Kan du lide parisertoast? hvis ja, så kan du med sikkerhed også lide denne luksus udgave. Croque madame, som retten hedder i Frankrig, dukkede op på de parisiske menukort i årene omkring 1910; og den har været drøn-populær lige siden.

Da manden og jeg var i Paris i foråret sidste år spiste jeg mangen en Croque madame. Det er en let lille lækker frokost (eller sen morgenmad), som stort set aldrig slår fejl. Manden herhjemme spiser ikke spejlæg - men så er det godt, at herligheden også findes i en udgave uden æg; nemlig Croque monsieur :-)


Oprindeligt kommer både Croque monsieur og Croque madame med bechamelsauce som både kommes mellem lagene og slutteligt oven på sandwichen - men hvis jeg skal være ærlig, så synes jeg ikke, at det behøves. Som med alt andet, kan man jo gøre helt som man vil, og jeg bliver stensikkert revset af mad-politiet for så at kalde sandwichen her for "Croque madame" - men jeg er ikke bange for en tur i den offentlige gabestok ;-) Hi hi.


Ingredienser (1 stk.)
3 skiver godt brød
2 skiver ost*
2 skiver god skinke
1 æg

Desuden:
SMØR til stegning
Purløg til pynt
Salt og peber

* Traditionelt lavet med Gruyère, men en god mellemlagret ost går altså helt fint.

Fremgangsmåde:
  1. Sandwich: Steg de 3 brødskiver sprøde på den ene side i en klat smør. Når brødskiverne er sprøde på den ene side tages to af skiverne af panden. Den sidste skive (den midterste i sandwichen) vendes og sprødsteges på den anden side.
  2. Læg en brødskive med den sprøde side opad og læg en skive ost og en skive skinke derpå. Læg derefter den midterste brødskive (den der er sprød på begge sider) derpå. Kom endnu en skive ost og en skive skinke på sandwichen og læg derefter den sidste skive brød på, så den ligger med den bløde side opad. 
  3. Steg nu sandwichen færdig først på den ene side, og derefter på den anden side. Hold din Croque madame varm i ovnen, mens spejlægget tilberedes.
  4. Spejlæg: Kom en klat smør på panden og lad det smelte. Slå ægge ud på panden og skrue varmen ned til middelstyrke. Steg spejlægget til hviden er stivnet, men blommen blød. 
  5. Tag den varme sandwich ud af ovnen og læg den på en tallerken. Kom spejlægget ovenpå og pynt med hakket purløg, salt og peber.
  6. Servér din Croque madame mens den er varm.
  7. Velbekomme.
Ha' en dejlig dag.
Camilla

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kom gerne med dine tanker om opskriften..