torsdag den 10. november 2016

Helstegt kylling i ovn

I dag er det Mortensaften, hvor man helt traditionelt spiser andesteg (som i gammel tid var gås) - det gør vi dog ikke herhjemme - og det har en helt særlig årsag; den står lidt længere nede :)

Traditionen om at spise andesteg har sine rødder i kristendommen, og stammer helt tilbage fra romerriget. Martin - ja det hed Morten altså oprindeligt - boede i Tours og havde et særligt varmt hjerte for de fattige. Rygterne florerede om, at han kunne helbrede de syge og vække de døde, og han blev derfor opfattet som en hellig mand.

Som 15-årig meldte Martin sig til hæren og en dag marcherede hæren forbi en tigger i en byport i Frankring. Alle soldaterne gik forbi tiggeren, alle undtagen Martin. Alt han havde på sig var sit sværd og sin kappe. Han tog sit sværd, delte kappen i to og gav den ene halvdel til tiggeren - som senere skulle vise sig at være ingen ringere end Jesus.

Efter krigen vente Martin hjem og blev munk. Hans gode rygte nåede vidt og bredt - så vidt at byens folk ville udnævne ham til Biskop. Det var Martin ikke interesseret i, så da byens indbyggere kom for at udnævne ham gemte han sig i en gåse-sti. Gæssene brød sig imidlertid ikke om besøget og skræppede op, og afslørede hans skjul. Martin blev fundet og tvunget til at påtage sig embedet som Biskop af Tours. Som hævn over gæssene befalede Martin, at alle hustande i byen skulle slagte og spise mindst een gås på dagen, hvor Martin blev fundet i gåse-stien.

Senere er Martin blevet kaldt Morten, og gåsestegen er blevet til andesteg - og sådan er der jo så meget mystisk :) Hæ hæ.


Her på matriklen spiser vi dog slet ikke and. Min søde søde mand - Hr. And(ersen) eeeeeeeeelsker ænder, og synes simpelthen ikke vi, at kan være det bekendt at spise sådan nogle små søde væsener. Han er helt tosset på det punkt - men ænder (ande-basser, som han kalder dem) er simpelthen hans svage punkt. Da vi blev gift fik vi taget bryllupsbilleder ved et smuk sø i Roskilde - og på et af dem fodre han faktisk ænder :) Han er sgu dejlig!! :) Men derfor spiser vi altså kylling i stedet for på Mortensaften <3 Da vi kun er to bliver resterne af sådan en helt lækker kylling som regel til Tarteletter med høns i asparges :)

I aften har vi fået ovnbagte gulerødder, persillerødder og aspargeskartofler til, samt stegte rosenkål, rødkål og lææææækker brun sauce :)
Ingredienser (2 pers.):
1 kylling på ca. 1500 g.*
Olivenolie
Salt og peber
Krydderurter**

* Jeg foretrækker den økologiske kylling fra Løgismose - fordi kødet er lækkert og kyllingen har haft et dejligt liv. Du kan bruge lige nøjagtig den kylling du foretrækker.

** Jeg bruger en blanding af Timian, Rosmarin og Oregano.

Fremgangsmåde:
  1. Tænd ovnen på 230 grader varmluft.
  2. Rens kyllingen og dup den tør med køkkenrulle. 
  3. Pensl kyllingen med olivenolie og krydr godt med salt, peber og krydderier.
  4. Læg kyllingen i et ovnfast fast og steg kyllingen ved de 230 grader varmluft i 15 minutter.
  5. Skru derefter ovnen på 180 grader og steg kyllingen færdig i ca. 60 minutter til saften, der siver ud, når du prikker i lårene er gennemsigtig. 
  6. Lad kyllingen hvile i 10 minutter før du skærer den ud.
  7. Velbekomme.
Ha' en dejlig dag.
Camilla

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kom gerne med dine tanker om opskriften..