tirsdag den 6. december 2016

Rødvinsbraiserede svinekæber

For nogle måneder siden købte jeg svinekæber til en rigtig lækker simreret - så blev jeg overvældet af nogle dages graviditetskvalme og madlede, og havde bare bestemt ikke lyst til svinekæber. De røg i fryseren, og der har de ligget koldt og godt indtil i lørdags, hvor der rigtig blev kræset :)

Svinekæber er den muskel, som grisen bruger til at tygge med - de indeholder en masse bindevæv, og skal derfor simre et par timer, men så kan jeg også godt love, at du kan tygge dem med øjenbrynene :) Det er nok det mest smørmøre stykke kød, jeg endnu har smagt og det er fuld af lækker smag :)


Jeg har braiseret mine kæber i rødvin, andre bruger mørk øl - og du kan egentlig gøre lige som du har lyst, begge dele smager pragtfuldt :) Retten er jo ikke videre fotogen - det synes jeg sjældent at brun sauce er, men den smager så englene synger.

Ingredienser (3-4 pers.):
500 g. afpudsede svinekæber
200 g. gulerod
200 g. persillerod
2 løg
5 dl. rødvin
2 dl. kalvefond
1 spsk. syltetøj (jeg brugte solbær)
2 spsk. balsamico
2 spsk. brun farin
3 fed hvidløg
3 laurbærblade
Timian
Salt og peber

Desuden:
Lidt hvedemel
1 glas perleløg
2,5 dl. piskefløde
evt. lidt kulør

Kartoffelmos:
1 kg kartofler
1½ dl mælk
50 g smør
1 tsk groft salt
friskkværnet peber

Fremgangsmåde:
 1. Puds kæberne fri for de værste sener. Tør dem godt og vend dem i mel. Krydr med salt og peber.
 2. Brun en klat smør og lidt olie i en stor stegegryde. Brun kæberne til de har fået en god stegeskorpe - det kan evt. gøres af et par omgange. Læg kæberne til side.
 3. Skræl grøntsagerne og pil løgene. Skær det hele i mundrette bidder. Svits dem i gryden til de er godt brunede.
 4. Læg kæberne tilbage i gryden og tilsæt rødvin, kalvefond, syltetøj, balsamico og brun farin. Bland det  hele godt rundt i gryden og giv det et opkog.
 5. Pil hvidløgene og pres dem ned i gryden. Tilsæt laurbærblade, timian og krydr med salt og peber. 
 6. Lad gryden simre under låg ved svag varme i 3 timer. Rør lidt rundt engang i mellem.
 7. Når der er 45 minutter tilbage af tilberedningstiden tilsættes perleløgene og piskefløden. Smag til med lidt salt og peber. Det er ligeledes nu, at kartoffelmosen påbegyndes.
 8. Kartoffelmos: Skræl kartoflerne og skær dem i tern. Kom dem i en gryde og tilsæt vand, så kartoflerne er dækket. Kog kartoflerne møre i 20-25 minutter.
 9. Når kartoflerne er kogt møre hældes vandet fra. Stil gryden med kartoffeltern tilbage på blusset i 1-2 minutter til alt overskydende væske er fordampet. 
 10. Tilsæt smørret og mos det godt rundt. Hæld mælken ved og pisk mosen luftig med en elpisker. Smag til med salt og peber.
 11. Anretning: Vurder om saucen skal jævnes med lidt meljævning/maizena, og om den evt. trænger til en smule kulør, hvis den er blevet for lys.
 12. Anret kartoffelmosen på en tallerken og slut af med de møre svinekæber, de lækre grøntsager og den syndige sauce.
 13. Velbekomme.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kom gerne med dine tanker om opskriften..