fredag den 11. april 2014

Hjemmelavet marcipan

Påsken står for døren, hvilket jo er en glimrende anledning til at spise marcipan-æg! :) Marcipan smager jo forrygende, men indeholder ret meget sukker - heldigvis er marcipan nemt at lave selv, og tillige nemt at gøre stenaldervenligt! :) Dét kan vi lide! Jeg har nogle forskellige opskrifter i ærmet på lækre smagsvarianter; her får i grundopskriften :)

Min foodprocessor er altså ikke voldsomt god til at fintdele mandler (den er sgu blevet noget sløj i det synes jeg), og det er derfor blevet en lidt grovere marcipan, end man måske er vant til - det har også sin charme, men jeg tror jeg må ud at investere i noget nyt isenkram; enten en kaffekværn eller lignende eller en ny foodprocessor; det gør altså processen noget nemmere. Har du ikke en kaffekværn, så frygt ej - en foodprocessor duer sagtens til formålet, og de fleste på markedet er da også rigtig gode til at fintdele nødder :)

Hjemmelavet marcipan med kokossukker :)
Ingredienser (250 g):
250 g. smuttede mandler
5 spsk kokossukker*
1 æggehvide

*Kan erstattes af 50-60 g. bløde udstenede dadler (gerne uden skal)

Fremgangsmåde:
  1. Hæld kogende vand over mandler og lad dem trække i 10-15 min. med låg på.
  2. Smut mandlerne og tør dem godt. Kom mandlerne på en bageblade og lad dem tørre helt i ovnen ved 50 grader i 2 timer. Åben døren en gang i mellem under vejs, således at dampen lukkes ud. Lad dem køle helt af.
  3. Mal mandlerne til fint mel i en foodprocessor / i en minihakker / eller i en kaffekværn.
  4. Kom kokossukker og æggehvide ved mandelmelet i foodprocessoren og ælt det godt sammen.
  5. Stil marcipanen på køl ½-1 time inden den anvendes til konfekt / marcipan-æg / dyppes i chokolade eller lignende.
De smuttede mandler har været en tur i ovnen for at tørre. Mandler er simpelthen så smukke, når de er smuttede - om end det er et værre arbejde, hvis du spørger mig :P

Mandlerne har været en tur i foodprocessoren - i kan godt se, at den er blevet lidt forkølet min maskine ikke? De er blevet en smule grove, men den vil simpelthen ikke samarbejde med de mandler. Men det går alt sammen, og som sagt har en grov marcipan også sin charme :)

Den færdige marcipan klar til at blive lagt på køl. Det store arbejde med at smutte mandler falder lidt til jorden, når man bruger kokossukker, idet det som bekendt er brunt. Men jeg synes det er lækre, når man smutter mandlerne, så slipper man nemlig for de der små bitre skaller :) Orker man ikke processen med at smutte mandlerne - ja, så kan man altså fint undlade det trin :)

Hjemmelavet marcipan - klar til at blive rullet til kugler / lavet til konfekt / formet som små påskeæg / dyppet i chokolade / trillet i kokos eller hvad man nu kan finde på :)

Ha' en dejlig dag!
- Camilla

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kom gerne med dine tanker om opskriften..