fredag den 4. april 2014

15 forslag til nem stenalder-morgenmad

Jeg oplever tit, at i læsere sender mig spørgsmål om, hvad jeg spiser til diverse måltider - og derfor forsøger jeg at lave så mange "inspiration til morgenmad/frokost/aftensmad" som muligt. Det måltid jeg ubetvivlet oftest bliver spurgt til råds om er morgenmåltidet, og det kan altså også svært at overskue, hvad man lige gør, når man pludselig ikke længere spiser brød, morgenmadsprodukter og havregryn :) Derfor kommer her 10 forslag til nem og lækker stenalder-morgenmad.

Drop morgenmads-produkterne - spis RIGTIG mad! :)
1. Rester fra aftensmaden
Den ultimativt nemmeste løsning er, at lave ekstra portioner, når du tilbereder din aftensmad, og så spise dem til morgenmad - enten kolde eller varmet i microovnen. Min erfaring er, at de rester der egner sig bedst er alt med hakkekød, kylling og salater :) Er du en af de rigtig hardcore, så er en gang kold culotte da heller ikke af vejen.

2. Blødkogte æg og gnavegrønt
Min personlige favorit er blødkogte æg. Jeg elsker blødkogte æg, og de passer altså virkelig sig selv, mens man hopper i tøjet. Jeg spiser som oftest 2-3 æg, og så gnavegrønt for resten. Det kunne være 1 peberfrugt, 2 gulerødder og en halv avokado :) Er man mere sulten, så skru op for det grønne :)


3. Paleo-yoghurt
En ting jeg laver lejlighedsvist er hjemmelavet 'yoghurt'. Det er som oftest noget jeg laver, hvis jeg har en avokado, der mangler at blive brugt. Hos mig kan yoghurten ikke stå alene, og jeg spiser derfor et æg eller to ved siden af, men den er lækker og giver et godt afbræk, hvis man er kørt lidt fast i morgenmaden :)


4. Ægge-muffins
Til de travle hverdagsmorgener, når der er run på, er det rigtig rart at have morgenmad liggende i fryseren, som lige er til at tage op og varme i microovnen mens man tager et lyn-bad. Her er æggemuffins altså geniale. De kan snildt laves i store portioner ad gangen, og grøntsagerne kan varieres i det uendelige.


5. Pandekager
De fleste synes nok, at det er lidt luksuriøst, når man fortæller, at man har fået pandekager til morgenmad, men det behøver altså ikke være så usundt, som det umiddelbart lyder. Opskriften her er rigtig lækker, og man kan - som med æggemuffins - sagtens lave mange ad gangen og fryse ned i portioner af 3-4 stykker, og så varme i microovnen. Til pandekagerne spiser jeg lidt gnavegrønt ved siden af, så man er dækket helt ind :)


6. Omelet
Omelet kan tillige være en af de hurtige til morgenmaden - man kan selvfølgelig lave den frisklavet om morgnen, hvis man har god tid (og det er nok meget sundt at tage sig lidt bedre tid om morgnen), men hvis man er en af de travle, så lav en kæmpeportion - en hel bradepande af gangen, og frys så ned i portioner - ja der tegner sig lidt et mønster her, ikke?


7. Gulerodsboller m. syltetøj
Skulle man være en af dem, der godt kan savne en morgenbolle, så findes der altså rigtig mange opskrifter på 'brød-erstatninger' rundt om på nettet. Jeg har selv en opskrift på gulerodsboller her på bloggen, som manden i huset er ret begejstret for, dem spiser han med hjemmelavet syltetøj og lidt grønt ved siden af.


8. Stenalderbrød m. 'pålæg'
Jeg kender flere, der spiser rugbrød til morgenmad, og tilhører man den gruppe kan man med fordel skifte sit traditionelle kornfyldte rugbrød ud med stenalderbrød. Brødet indeholder mange nødder og af hensyn til n3/n6 balancen skal man begrænse sit indtag til maks 1-2 skiver om dagen (men det burde også være rigeligt). Man kan jo komme på, hvad man nu lige har; en skive kold culotte fra dagen før, avocado og tomat, rejer og hjemmerørt mayo, æggesalat eller spejlæg :


9. Knækbrød
Synes man at stenalderbrødet er for bastant er der også en løsning på dét, så nupper man nemlig bare et par stykker knækbrød m. tandsmør. Knækbrødet kan ikke stå alene som selvstændigt morgenmåltid og jeg anbefalder derfor at man spiser et par kogte æg (blød- eller hårdkogt) og noget grønt ved siden af.


10. Spejlæg
Spejlægget er også for mange et hit. Personligt er jeg helt vild med spejlæg, og det tager altså ikke mange 5 minutter at lave. For nogle kan det måske virkelig mærkeligt at spise spejlæg uden et stykke brød neden under, men det er altså bare en vanesag. Til spejlæggene spiser jeg en halv avokado for at få det gode fedt, samt noget grønt; Det kunne være peberfrugt, gulerødder, agurk, tomat, restegrønt fra aftensmaden eller lignende.

11. Scrambled eggs 
Scrambled eggs er en weekend-ting herhjemme - og det er der egentlig ikke nogen grund til, for det er jo super hurtigt at lave. Men jeg forbinder det med brunch, og når vi spiser scrambled-eggs, så spiser vi da også lidt bacon (Den fra hanegal er stenaldervenlig, ellers kan et stykke tyndskåret brystflæsk også gøre tricket) og frisk frugt.

12. Salat m. smilende æg
Noget af det der er lettest for folk at spise, som ikke umiddelbart minder om traditionelt morgenmad, er salat - især i sommermånederne. Jeg elsker selv en sprød salat af spinat, avokado, ristede pinjekerner og nogle smilende æg for at få noget protein. Det er altså et super lækkert morgenmåltid i sommermånederne :)


13. Bulletproof coffee 
Der findes også dem, der ikke kan 'spise noget', om morgenen. Jeg vil våge at påstå, at det er en vanesag - jeg har selv været der, og det kan altså læres; man skal bare tage små skridt :) I den tilvænningsperiode kan bulletproof coffee være et godt alternativ. Kaffen laves ved at blende friskbrygget kaffe m. 2 spsk. usaltet økosmør og 1 spsk kokosolie til det skummer. Det skulle eftersigende holde en mæt indtil frokost :)

14. Æggelatte
En anden varation af morgenmads-kaffen er en såkaldt æggelatte. Den laves af 2,5 dl kaffe, 1 spsk kokosolie, 1 æg og evt. lidt kanel. Alt blendes til det skummer :) I denne variation får man både protein og fedt, men man skal altså holde sig for øje, at hverken kokosolie eller æg kan gøre det ud for grøntsager.

15. Grøn-smoothie 
Sidst men ikke mindst er det også en mulighed at lave sig en grøn smoothie. Simpelthen en smoothie af blendede grøntsager og frugter :) Det vil til hver en tid være bedre at tygge sin mad, end det er at drikke den - det handler både om, at vi har tænder for en årsag, men også om, at man oplever større mæthedsfornemmelse, når man tygger maden. Når det så er sagt, så er det sundere at drikke sin mad end at undvære den, og en grøn smoothie kan da også være både en lækker og hurtig morgenmad i ny og næ :)


Helt generelt, så synes jeg personligt, at det er noget fis, når folk ikke har tid til at spise morgenmad - og det kan jeg godt tillade mig at sige, for jeg er en af de værste til at huske morgenmaden. Jeg har aldrig været god til det førhen, og jeg har utallige af gange brugt undskyldningen, at jeg ikke har haft tid til det, men helt ærligt - så må man altså stå de der 10 minutter før op. Jeg tror også på, at det ville være en bedre løsning for vores generelle velbefindende, hvis vi alle gav os lidt bedre tid om morgnen - tid til at lave morgenmad, og til at nyde den i fred med en god kop kaffe/the/vand - måske ville vi komme ud af døren i bedre balance og med mere overskud? :)

Leder du efter alternativer til æg, så kig over til Sabine Murati fra Mypaleopantry, hun byder på morgenmad uden æg.


Ha' en dejlig dag!
- Camilla

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kom gerne med dine tanker om opskriften..