onsdag den 24. juni 2015

Hyldeblomstsaft

Hvis der er noget jeg elsker elsker eeeeelsker i denne verden, så er det hyldeblomstsaft. Faktisk er der slet ikke ord for, hvor glad jeg er for den lækre sommerdrik (som drikkes året rundt herhjemme). Manden er knap så begejstret som jeg, men så behøver jeg jo heller ikke at dele :P .. Hi hi.

Når man er så glad for hyldeblomstsaft som jeg, så skal der selvfølgelig også være en opskrift på herligheden her på bloggen. Faktisk er det uhørt, at jeg ikke har del den med jer før :) Men i får den nu, og så er det bare om at komme ud at samle hyldeblomster :)

Jeg hældte en noget af saften på en patentflasken (som forinden var blevet skoldet), som jeg satte i køleskabet til at nyde i de kommende dage. Resten har jeg kommet i isterningeposer. På den måde er det hurtigt at tage et par isterninger op, og komme i et glas vand, når lysten til hyldeblomstsaft skulle melde sig - og dét gør den stensikkert :)


Ingredienser (4 liter koncentrat - Blandingsforhold 1/4)
600 g. hyldeblomster uden grove stilke
3 liter vand
2,5 kg. rørsukker
2 økologiske citroner
20 g. vinsyre*
20 g. citronsyre*

* Syrene tilsættes for at mindske pH-værdien i saften, således at det bliver svære for mikroorganismer at formere sig i saften.

Fremgangsmåde:
  1. Klip de grove stilke af hyldeblomsterne - de er nemlig bitre. (Lad for guds skyld være med at skylle blomsterne. Al smagen sidder i det fine gule blomsterstøv, og det forsvinder altså, når de bliver skyllet).
  2. Fjern skrællen og den hvide hinde på citronerne og skær dem i skiver. Kom hyldeblomsterne og citronskiverne i en gryde eller skål, der er egnet til formålet.
  3. Kog vandet op med sukkeret og rør godt rundt til al sukkeret er opløst. Tilsæt vinsyre og citronsyre og rør rundt. Lad væsken køle lidt af før den hældes over hyldeblomsterne.
  4. Lad beholderen med saft stå på køkkenbordet mens den køler af. Når saften har stuetemperatur stilles den i køleskabet, hvor den skal trække i 3-5 dage. Rør rundt i saften et par gange i løbet af dagen.
  5. Når saften har trukket sies alle blomsterne og citronskiverne fra. 
  6. Hæld derefter saften gennem et viskestykke/klæde/Stofble eller lignende, således at al 'fnuller' og eventuelle småkryb bliver sorteret fra. 
  7. Kom saften på egnede beholdere og frys den ned (evt. i isterningeposer som jeg). Saften kan i stedet også kommes på patentflasker og henkoges. Uanset er det i al fald nødvendigt enten at indfryse eller henkoge saften - ellers vil den gære.Ha' en dejlig dag.
Camilla

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kom gerne med dine tanker om opskriften..