tirsdag den 26. januar 2016

Kartoffelkugler m. bacon og cheddarost

Den skarpe læser har godt spottet, at der er kartoffeltema på bloggen i disse dage :) Det skyldes, at jeg i samarbejde med Storøhage Kartofler testsmager en række kartofler dyrket i Lammefjorden, og så eksperimenterer lidt med dem i køkkenet :) Det er der indtil videre kommet et par opskrifter ud af:

Cremet og luftig kartoffelmos og Knuste kartofler, som er en grov udgave af den klassiske kartoffelmos er begge lavet af sorten Marabel, der er utrolig velegnet til mos. Den har en dejlig konsistens og arter sig rigtig fint, når den moses. Kan man ikke komme i nærheden af lige præcis den sort, så går det altså også fint, om man bruger en anden :)

Ud af kartoffelmosen blev der disse lækre Kartoffelpandekager med cheddar og forårsløg og så de her usandsynligt vidunderlige kartoffelkugler med sprødstegt bacon og cheddarost. De er stærkt vanedannende, så er i advaret :)


Ingredienser (ca. 20 mellemstore kugler)
1/2 portion kartoffelmos (svarer til mos af 500 g. kartofler)
1 pk. bacon i skiver
2 forårsløg
250 g. revet cheddarost
3 spsk. hvedemel
3 spsk. rasp
Salt og peber

Desuden:
1-2 sammenpiskede æg 
2-3 dl. rasp
1 liter fritureolie

Note: Hvis din kartoffelmos er meget våd kan det ske, at det er nødvendigt at tilsætte mere mel og/eller rasp. Kartoffelmosen skal være fast nok til at forme (med vandfugtede hænder, så det ikke hænger fast), men heller ikke får hård/tør i konsistensen - så bliver det færdige resultat nemlig derefter. 

Fremgangsmåde:
 1. Kom kartoffelmosen i en skål. 
 2. Skær baconen i mindre stykker og sprødsteg den på en pande. Vend den sprødstegte bacon i kartoffelmosen.
 3. Pil og skyld forårsløgene og hak dem fint. Kom forårsløgene i skålen til kartoffelmos og tilsæt revet cheddar, hvedemel, rasp, salt og peber. 
 4. Bland det hele godt sammen og tril mosen til kugler (fugt evt. hænderne med vand, så mosen ikke hænger fast). Tilsæt evt. mere mel/rasp, såfremt kartoffelmosen ikke er fast nok til at forme til kugler.
 5. Dyp kartoffelkuglerne i den sammenpiskede æg og vend dem derefter i rasp. 
 6. Dybsteg kuglerne i den varme olie til de er gyldne og sprøde. 
 7. Lad de dybstegte kartoffelkugler køle af på et stykke fedtsugende papir inden servering.
 8. Velbekomme.
Note: Kuglerne kan laves nogle timer i forvejen og så blot varmes i ovnen inden servering :) 

Ha' en dejlig dag.
Camilla

3 kommentarer:

 1. Saaaavl... de ser gode ud :-D

  Kan de mon blot steges... i stedet for at koge i fedt???

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pia,

   Tusind tak - og beklager mit sene svar :) Jeg har ikke forsøgt mig med at stege dem, så jeg må være dig svar skyldig. Jeg tænker dog, om en almindelig pandestegning formår at få centrum så varmt, at mos og ost smelter og bliver blødt??

   Har du forsøgt dig i mellemtiden? :-)

   Slet

Kom gerne med dine tanker om opskriften..