søndag den 19. juni 2016

Grydebrød - "Verdens bedste brød"

Kæreste læsere,

Der har været lidt stilhed på bloggen den sidste måneds tid - og det har selvfølgelig en årsag :-) Jeg er nemlig blevet gift med mit livs store kærlighed. Vi har været kærester siden vi var 14 og 16 år gamle, og den 28. maj 2016 sagde vi "JA" til hinanden - på den dejligste dag i mands minde. Vi blev gift i Taastrup Nykirke, som er en smuk lille kirke med masser af betydning for os. Festen holdte vi på Hotel Comwell i Roskilde (SÅ fantastisk) - og vi havde den bedste og mest vidunderlige dag vi kunne ønske os. I dag er der gået 3 uger siden den store dag, og vi er slet ikke færdige med at snakke om, hvor dejlig en dag/aften/nat/morgen det var. Nøj hvor er vi bare velsignet med de dejligste venner og den bedste og skøreste familie <3 Til de nysgerrige er der bryllupsbilleder og billeder fra bryllupsrejsen på Instagram; camilla.ginderskov (og masser af madbilleder).


Ugerne op til brylluppet var fyldt med forberedelser og mandagen efter brylluppet rejste vi på bryllupsrejse til Indonesien. Nu er vi hjemvendt, og der er igen tid til spændende projekter i køkkenet :-) I bryllupsgave fik vi indtil flere lækre ting til køkkenet; Blandt andet en Kitchen Aid blender til smoothies, en Kitchen Air røremaskine, En Slowjuicer og så denne lækre støbejernsgryde - hvori jeg i morges bagte grydebrød eller som det kaldes flere steder; "Verdens bedste brød".Brødet er hammer nemt at bage og smager helt uovertruffent. Det eneste det kræver er en støbejernsgryde - det er ligegyldigt om den er med eller uden emalje. Derudover skal brødet hæve i minimum 12 timer, men hvis man rører dejen sammen om aftenen, så er det hurtigt at smide i ovnen næste morgen til morgenmaden :-)

Ingredienser (1 brød):
4,5 dl. vand
5 g. gær
400 g. hvedemel
100 g. rugmel
10 g. salt

Fremgangsmåde:
 1. Hæld vandet i en skål og opløs gæren deri.
 2. Tilsæt mel og salt og rør det hele godt sammen. Dejen skal være våd og have konsistens som en tyk grød. 
 3. Dæk skålen med et stykke husholdningsfilm og stil dejen til hævning i minimum 12 timer. Det kan gøres både på køkkenbordet og i køleskabet - hvis du vælger køleskabet, så tag dejen ud ca. 2 timer før det skal bages, så det lige kan nå "at få varmen" på køkkenbordet. 
 4. Drys bordet med mel og hæld den færdighævede dej ud på bordet. Fold dejen sammen et par gange - den skal ikke æltes, fold blot siderne ind over midten et par gange. 
 5. Kom dejen tilbage i skålen og lad den efterhæve mens ovnen varmer op.
 6. Kom din støbejernsgryde ind i ovnen og tænd på 250 grader varmluft. 
 7. Når gryden og ovnen er 250 grader varm hældes dejen ned i gryden - dejen må ikke fylde mere end op til midten af gryden. 
 8. Kom låg på gryden så det slutter tæt og lad brødet bage i 30 minutter ved 250 grader.
 9. Når brødet har bagt i 30 minutter tages låget af og ovnen skrues ned på 225 grader. Lad brødet bage yderligere 15 minutter.
 10. Hæld brødet ud af gryden og lad det køle af på en rist inden servering.
 11. Velbekomme.
Ha' en dejlig dag.
Camilla


2 kommentarer:

 1. Hej,
  Ved ikke hvad jeg har gjort forkert, men min dej er ikke våd, kan faktisk ælter den med hænderne. Hvad kan jeg have gjort forkert???
  MVH
  Hanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Hanne,
   Beklager, at jeg først får svaret dig i dag :-) Det varierer fra meltype til meltype, hvor god sugeevnen er - og derfor kan dit brød godt være mere fast, end mit brød, men smagen skulle meget gerne blive lige så god.

   Jeg håber, at slutresultatet blev fint alligevel?

   Slet

Kom gerne med dine tanker om opskriften..