fredag den 5. august 2016

Citronmåne

Det er meget få færdigkøbte kager (mazarin, roulade o.lign), som jeg gider at sætte mine tænder i. Den eeeeneste som jeg til stadighed synes er glimrende, er citronmånen :-) Jeg elsker simpelthen citronmåne, og den er endnu endnu endnu bedre, når man laver den selv.


Sviger-mormor er jo på ferie hos os i denne uge, og hun elsker alt med citron. Derfor lavede vi citronfromage forleden - og det var et stort hit. I går bagte vi så citronmåne - og een havde julelys i øjnene :-) 

Kagen er nem og simpel at bage, hvis man husker nogle få enkle regler. (1) Alle ingredienserne skal have stuetemperatur, ellers risikerer du, at dejen skiller, når du tilsætter dine æg. Tag derfor dine ingredienser ud af køleskabet i minimum 30 minutter før anvendelse. (2) Når du kommer æggene i dejen, så kom et i ad gangen og rør kun forsigtigt til ægget er rørt ud i dejen - du skal altså ikke piske vildt og voldsomt, men være nænsom. Hvis du overholder de to simple regler, så burde det være nogen større videnskab at bage en lækker citronmåne :-) Skulle du være uheldig, at din dej skiller alligevel, så kan du godt redde den, og stadig få en lækker kage. Hvis uheldet er ude tilsættes et par skefulde af melet, og så samler dejen sig igen. 

Ingredienser (springform 26 cm.):
Kage:
2 vaniljestænger
300 g. rørsukker
300 g. stuetempereret smør
125 g ren rå marcipan
6 æg
190 g. hvedemel
65 g. majsstivelse
2 tsk. bagepulver
Revet skal og saft af 1 stor vasket øko citron

CitronglasurSaft af 1 vasket øko citron
150-200 g. flormelis

Pynt:
Revet skal af 1 vasket øko citron
Evt. tørrede blomster (Jeg har købt mine hos Mill and Mortar)

Fremgangsmåde:
  1. Kage: Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas kornene sammen med lidt af rørsukkeret med kniven, så kornene skilles ad.
  2. Rør det stuetempererede smør, rørsukker, vanilje og marcipan luftigt i en røremaskine med k-spaden (eller med en elpisker). Smørret skal piskes hvidt og helt luftigt - det tager omkring 10 minutter.
  3. Tilsæt æggene et ad gangen under omrøring. Stop, når massen er ensartet. Hvis din dej skulle skille når du tilsætter æggene, så frygt ej, du kan godt få den til at samle sig igen, når melet tilsættes.
  4. Bland hvedemel, majsstivelse og bagepulver og sigt det ned i dejen. Vend det forsigtigt i sammen med revet citronskal og -saft.
  5. Bag kagen i ovnen ved 190 grader varmluft i 35-40 minutter, til den er godt gylden. Test om kagen er færdigbagt i midten ved at stikke en tandstik ned i kagen - hænger der ikke dej ved, når du tager tandstikken op, så er kagen færdigbagt.
  6. Afkøl citronkagen helt, inden den tages ud af formen.
  7. Citronglasur: Rør citronsaften og flormelissen sammen i en lille skål (tilsæt lidt vand, hvis den er for sej). Fordel glasuren på den afkølede citronmåne. Drys straks med den revne citronskal og evt. tørrede blomster.


Ha' en dejlig dag.
Camilla

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kom gerne med dine tanker om opskriften..