mandag den 1. august 2016

Hakkebøf m. bløde løg

Her i huset har vi min sviger-mormor på ferie, og det er bare rigtig hyggeligt. Sviger-momse bor til hverdag hos min svigermor, men hun er rejst til udlandet. Momse har fornyligt være indlagt med en masse sygdom, og kan derfor ikke være alene - og så var det jo heldigt, at hun kan være her hos os og blive forkælet.

Menuen for ugen byder på ren mormor-mad, og dessert i lange baner. Vi skal blandt andet have Hakkebøf m. bløde løg, sovs og kartofler, frikadeller m. brun sovs og kartofler, Hamburgerryg m. stuvede ærter og gulerødder, tarteletter m. høns i asparges, Boller i karry og Paprikagryde. 


I går fik vi disse Hakkebøffer m. bløde løg og brun sovs. Jeg steger mine hakkebøffer kort og kommer dem derefter i sovsen, hvor de færdigtilbereder - og det gør jeg fordi jeg synes det giver en god smag til sovsen :) Du kan undlade den detalje, hvis du vil. Jeg har desuden serveret kogte blomkål og gulerødder til retten - det kan du gøre om du har lyst.

Ingedienser (4 pers.)
Kartofler:
800-1000 g. kartofler

Sovs:
50 g. smør
2 spsk. hvedemel
5 dl. mælk
3 spsk. kalvefond *
Salt og peber
Kulør

Bøfferne:
600 g. hakket oksekød
Salt og peber
1 klat smør

Bløde løg:
400 g. løg
En god klat smør

* Jeg bruger kalvefond fra Touch of Taste, som er lækker og kraftig. 3 spsk. fond svarer til 2 bouillonterninger.

Fremgangsmåde:

 1. Kartofler: Gnub kartoflerne godt, og kom dem i en gryde. Tilsæt vand så det akkurat dækker kartoflerne og bring vandet i kog. Når vandet koger skal aspargeskartoflerne have omkring 15 minutter - test om de er færdige ved at stikke en urtekniv i dem. Hvis du kan stikke urtekniven i kartoflen uden for meget modstand, er den færdig. 
 2. Sovs: Smelt smørret i en gryde. Når smørret bruser tilsættes melet. Rør godt rundt til det har samlet sig. 
 3. Tilsæt mælken lidt ad gangen og pisk grundigt for at undgå klumper. (Hvis det nu skulle gå galt, så frygt ej - vi har alle prøvet det og en klumpet sovs kan altid reddes med en stavblender). Når du har tilsat al mælken giver du sovsen et opkog.
 4. Tilsæt fond og smag til med salt og peber. 
 5. Kom kulør i lidt ad gangen til du har opnået den nuance af brun, som du bedst kan lide :).
 6. Skru ned for blusset og lad sovsen simre ved svag varme mens du steger bøfferne. Rør lidt rundt i den engang imellem.
 7. Bøfferne: Form kødet til fire lige store bøffer. Krydr dem med salt og peber.
 8. Varm smørret op på en pande og brun bøfferne godt af på begge sider til de har fået en lækker stegeskorpe. 
 9. Kom bøfferne op i sovsen og lad dem færdigtilberede ved middelvarme. Rør lidt rundt i sovsen engang i mellem under tilberedningen.
 10. Bløde løg: Pil løgene, halvér dem og skær dem i strimler. 
 11. Kom en god klat smør på den pande, du har stegt bøfferne på. Når smørret er smeltet tilsættes løgene. Steg dem til de er bløde og gyldne.
 12. Anretning: Læg de kogte kartofler på en tallerken. Fisk en hakkebøf og af sovsen, læg den på tallerknen og pynt med bløde løg og brun sovs.  


Ha' en dejlig dag.
Camilla

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kom gerne med dine tanker om opskriften..