søndag den 26. marts 2017

Grydebrød m. birkes og kerner

Vi nyder de stille morgener herhjemme inden vores lille pige melder sin ankomst om et par uger. Det betyder at vi spiser friskbagt brød med ost etc. og drikker lækker friskpresset juice mens vi ser morgen tv af en eller anden art :) Det er noget så hyggeligt; og det er med at nyde det så længe det varer. Jeg har nemlig ingen forventninger om, at der er tid til den slags dasen, hver lørdag/søndag, når lillefisen først er landet :)


Grydebrød er noget af det nemmeste - og lækreste - der findes. Og når jeg foreslår at vi laver det i weekenden, så får min søde mand julelys i øjnene! Men manner, det ér altså også godt. Lækker luftig og saftig krumme og knasede sprød skorpe. Brødet kan varieres i det uendelige - men i øjeblikket er denne her kombination et hit; med hørfrø og græskarkerner samt blå birkes på toppen.Brødet bages i en støbejernsgryde og hvis du ikke har sådan en, så fås de til et par hundrede kroner i de fleste isenkræmmere og er en rigtig fin investering (der findes en verden af muligheder indenfor langtidssimret mad i støbejernsgryde). Brødet kan også laves i en stegeso, eller et ovnfast fad med tætsluttende låg, men så er det vigtigt at dejen har stuetemperatur, når den hældes i soen/fadet, da for store temperaturforskelle kan få soen/fadet til at revne.

Ingredienser (1 brød):
5 g. gær
5 dl. vand*
500 g. hvedemel
50 g. hørfrø
50 g. solsikkekerner
10 g. salt

Desuden:
Lidt blå birkes som drys til toppen.

* temperaturen er underordnet, når dejen skal langtidshæve.

Fremgangsmåde:
 1. Kom gær og vand i en stor skål og rør godt indtil gæren er opløst.
 2. Tilsæt de resterende ingredienser og rør dejen sammen - den skal have konsistens som en tyk grød.
 3. Dæk skålen med et stykke husholdningsfilm og stil dejen til hævning i minimum 12 timer. Jeg sætter min dej på køkkenbordet, men det kan også gøres i køleskabet - så skal du blot tage dejen ud ca. 2 timer før brødet skal bages, så det lige kan nå "at få varmen" inden det kommer i ovnen.
 4. Drys bordet med mel og hæld den færdighævede dej ud på bordet. Fold dejen sammen et par gange - den skal ikke æltes, fold blot siderne ind over midten et par gange. (Er du rigtig doven, så kan det også gøres i skålen)
 5. Kom dejen tilbage i skålen og lad den efterhæve mens ovnen varmer op.
 6. Kom din støbejernsgryde ind i ovnen og tænd på 250 grader varmluft. 
 7. Når ovnen er 250 grader varm tages gryden ud. Drys lidt mel i bunden af gryden og hæld dejen i gryden - dejen må ikke fylde mere end op til midten af gryden. Drys med blå birkes.
 8. Kom låg på gryden så det slutter tæt og lad brødet bage i 30 minutter ved 250 grader.
 9. Når brødet har bagt i 30 minutter tages låget af gryden og ovnen skrues ned på 225 grader. Lad brødet bage yderligere 15-20 minutter til brødet har fået en lækker gylden farve.
 10. Hæld brødet ud af gryden og lad det køle af på en rist inden servering.
 11. Velbekomme.
Ha' en dejlig dag,
Camilla

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kom gerne med dine tanker om opskriften..