onsdag den 29. marts 2017

Grydebrød m. krydderier og grøn pesto

I går havde min søde mand som bekendt fødselsdag, og derfor skulle vi have lidt lækker aftensmad til aften. Det blev helt klassisk, for det havde han ønsket - så en god hvidløgsmarineret culottesteg, fyldte bagte kartofler, og en god salat. Derudover havde jeg længe haft dette brød i tankerne - og det er altså blevet til i går. Nøj det var lækkert!! Grydebrød med saftig krumme og sprød skorpe fyldt med lækre krydderier og pesto. Muuuuums.


Brødet kan varieres i det uendelige og brug endelig de krydderier, du bedst kan lide. Udgaven her minder meget af et klassisk Focaccia (eller Fiumisini som vi kalder det herhjemme) og den går man aldrig galt med i byen.


Ingredienser (1 brød):
5 g. gær
5 dl. vand*
600 g. hvedemel
1 spsk. timian
1 spsk. rosmarin
1 spsk. oregano
10 g. salt

Desuden:
4-6 spsk. grøn pesto
* temperaturen er underordnet, når dejen skal langtidshæve.

Fremgangsmåde:
 1. Kom gær og vand i en stor skål og rør godt indtil gæren er opløst.
 2. Tilsæt de resterende ingredienser og rør dejen sammen - den skal have konsistens som en tyk grød.
 3. Dæk skålen med et stykke husholdningsfilm og stil dejen til hævning i minimum 12 timer. Jeg sætter min dej på køkkenbordet, men det kan også gøres i køleskabet - så skal du blot tage dejen ud ca. 2 timer før brødet skal bages, så det lige kan nå "at få varmen" inden det kommer i ovnen.
 4. Drys bordet med mel og hæld den færdighævede dej ud på bordet. Fold dejen sammen et par gange - den skal ikke æltes, fold blot siderne ind over midten et par gange. (Er du rigtig doven, så kan det også gøres i skålen)
 5. Kom dejen tilbage i skålen og lad den efterhæve mens ovnen varmer op.
 6. Kom din støbejernsgryde ind i ovnen og tænd på 250 grader varmluft. 
 7. Når ovnen er 250 grader varm tages gryden ud. Drys lidt mel i bunden af gryden og hæld dejen i gryden - dejen må ikke fylde mere end op til midten af gryden. Pres huller i dejen med en ske og fyld dem med grøn pesto - det må gerne være lidt rustikt, det kommer sig ikke så nøje.
 8. Kom låg på gryden så det slutter tæt og lad brødet bage i 30 minutter ved 250 grader.
 9. Når brødet har bagt i 30 minutter tages låget af gryden og ovnen skrues ned på 225 grader. Lad brødet bage yderligere 15-20 minutter til brødet har fået en lækker gylden farve.
 10. Hæld brødet ud af gryden og lad det køle af på en rist inden servering.
 11. Velbekomme.


Ha' en dejlig dag,
Camilla.

1 kommentar:

 1. Det ser nydelig ut! Det jeg lurer på er om du serverer det med smør på, eller om det spises som det er.
  Hilsen Sophie i Norge

  SvarSlet

Kom gerne med dine tanker om opskriften..