Så blev det min tur til at lave det efterhånden meget populære Pulled Pork. Jeg er helt jomfruelig i denne verden, og lidt ængstelig, hvis jeg skal være ærlig :) Pulled pork har noget nær mytologisk status i madblogger-universet, og jeg har simpelthen haft lyst til at lave det såååååååååå længe! :) I dag har kæresten en kammerat på besøg til en omgang mandehørm, og jeg kunne simpelthen ikke forestille mig et bedre smagspanel end dem :)
(Eller værre? Ville der kunne være nogen større katastrofe, end en tør og ødelagt Pulled Pork til sådanne to mandfolk? Næppe. Måske det også er derfor, jeg har været lidt ængstelig??)
Jeg fik en nakkesteg i Føtex (til overpris, men lad nu det ligge) med svær, så nu skal der skisme også laves
hjemmelavet flæskesvær! Tilbage til opskriften på Pulled pork.
Der er utroligt mange ting at tage stilling til, når man skal lave sådan en fætter - man vil jo gerne have at al den forberedning ender ud i en himmelsk herlighed. Da vi bor i lejlighed var der ikke tvivl om, at min version måtte laves i ovn i stedet for grill, og spørgsmålet blev derfor, om hvilken temperatur min ovn skulle stå på, og hvor længe den skulle stege.. Rundt om på nettet er der hundredetusinde versioner - alt fra 8 timer i ovnen til 24 timer - jeg har besluttet at give den mellem 10 og 12 timer. Den er færdig, når den er færdig - er det ikke sådan det er? En ting var der dog ikke tvivl om, kernetemperatuen skal være over 93 grader, før den tages ud af ovnen.
Der var også spørgsmålet om, hvorvidt den skulle laves med en tør rub (krydderiblanding) eller med en våd marinade. Jeg spurgte manden, hvad han synes lød bedst, og det blev dermed en våd marinade i håb om, at kødet så måske bliver ekstra saftigt :) (Ja, man har jo lov at håbe). Når alt dette er sagt, så kan det simpelthen ikke undgås, at der går lidt madnørderi i den, når man har sådan en fætter i ovnen - og derfor vil jeg også forkæle jer med en lille 'tidslinje' over forløbet fra start til slut :P
Det er helt med vilje, at jeg ikke har skrevet, hvor mange personer sådan en Pulled pork er beregnet til - det er bare så individuelt, hvor meget man spiser af det. Beregn ca. 200-300 g. pr. mand. Og for Guds skyld så lav en kæææmpe portion. Arbejdet er det samme, men så kan du være så heldig at have mad til flere dage. Det kan med stor succes fryses ned (har jeg hørt) og gemmes til en dag, man har lidt travlt.
I virkeligheden er det super nemt at lave, stegen passer jo sig selv og det smager simpelthen bare så fantastisk. Vi spiste den i en burgerbolle med
coleslaw og hjemmelavet barbecue lavet at marinaden fra stegen. Aldrig, og jeg mener aldrig, har jeg fået eller smagt så mørt, saftigt og lækkert svinekød - det kunne nærmest tygges med øjenlågene, så mørt var det virkeligt. Jeg sværger på, at jeg kunne høre englene synge.. Ama'r halshug.
Tidslinje for min Pulled pork:
Dag 1:
Kl. 19.00: Marinaden klargøres, stegen pudses for det værste fedt, og lægges i en pose med marinade natten over.
Dag 2:
Kl. 06.10: Ovnen tændes på 100 grader, stegen lægges i et fad med marinade og kommes i ovnen.
Kl. 10.00: Man kan lige så stille begynde at dufte den røgede paprika og de andre krydderier fra marinaden
Kl. 13.00: Det er nu næsten ikke til at holde duften ud og maven knurrer hidsigt på trods af, at den har fået både morgenmad og frokost. Stegen har nu en kernetemperatur på 65 grader.
Kl. 14.00: Kernetemperaturen er nu på 76 grader, og det er nu fedt og bindevæv begynder at smelte sammen og gøre kødet sindsygt mør. Det er ikke ualmindeligt, at temperaturen kan ligge på denne temperatur i nogle timer.
Kl. 16.00: Kernetemperaturen er nu 78 grader, og jeg har nu iført mig en hagesmæk for min mund løber godt og grundigt i vand.
Kl. 17.00: Så er temperaturen oppe på 82 grader og vi nærmer os så småt spisetid! :)
Kl. 18.30: Med glædeståre i øjnene kan jeg konstatere at kernetemperaturen siger 93 grader og, at der er aftensmad!
1 nakkefilet/nakkesteg/nakkekam (eller hvad din slagter kalder den) gerne 2 kg.
Marinade:
2 dl alm. ketchup
1 dl American barberque ketchup med røgsmag (kan erstattes med alm. ketchup og røget paprika)
2 spsk lys sirup
2-3 spsk brun farin
2 spsk HP sauce (worchestershire sauce kan godt gøre det)
2 spsk sød fransk sennep
2 spsk røget paprika
2 spsk soya
4 fed hvidløg
1 frisk rød chili
Friskkværnet salt og peber
Til barbecue:
Den resterende del af marinaden
1,5 dl. brun farin
1 dl. ketchup
2 spsk røget paprika
Nogle skævt Worcestershire sauce (eller HP sauce)
Fremgangsmåde:
- Dag 1: Toppen fjernes fra chilien, som skæres i mindre stykker.
- Skallen fjernes fra hvidløget og ingredienserne til marinaden blendes i blender/minihakker/o.lign. til en glat og ensartet masse. Smag marinaden til - den må gerne være tilpas sød og stærk.
- Nakkestegen/fileten/kammen trimmes for det værste fedt, så der er et pænt reelt stykke kød tilbage på spækbrættet. Hvis du har fået fat i en steg med svær, fjernes disse selvsagt også (gem dem til hjemmelavet flæskesvær).
- Stegen kommes i en plastikpose med al marinaden - lad den marinere natten over i køleskabet.
- Dag 2: Ovnen tændes på 100 grader.
- Stegen placeres i et ildfast fad og marinaden hældes ved.
- Sæt stegen i ovnen og lad den stege de næste 10-12 timer (afhænger meget af fedtmarmorering, ovnen, kødets bindevæv og er derfor svært at give en præcist tid på).
- Stegen tages ud af ovnen, når kernetemperaturen er omkring de 93-95 grader, hvorefter kødet kan trækkes fra hinanden med to gafler (deraf navnet Pulled pork).
- Serveres i en Burgerbolle med Coleslaw og barbecue, eller med kartoffelmos og ovnbagte rodfrugter - til en salat, i tarteletfyld eller bare 'on the rocks' :)
- Ps. Det er okay at knibe en glædeståre, mens man spiser ;)
Barbecue: Den overskydende marinade fra stegen kommes i en gryde og varmes op. Tilsæt lidt ekstra brun farin, røget paprika og ketchup og slut af med nogle skvæt Worcestershire sauce. Lad det koge op så sukkeret karameliseres, og nyd det til din pulled pork.
 |
Ingredienserne til marinaden (eller der mangler faktisk både sirup og brun farin på billedet) |
 |
Ingredienserne til marinaden kommes i blenderen. |
 |
Sværene er fjernet fra stegen og det aller værste fedt. Det gør ikke noget, at der stadig er fedt på, alt det smelter væk i løbet af de 12 timers tilberedning. Det er sådan, at når kernetemperaturen er omkring 76 grader, smelter fedt og bindevæv sammen med kødet - og så bliver det sindsygt mørt. |
 |
Kødet kommes i pose med marinaden - og ligger natten over eller i 24 timer, hvis du har så meget tålmodighed :) |
 |
Kl. 06 i morges blev steget smidt i et ovnfast fad med al marinaden, og så fik blev den sat i ovnen ved 100 grader. |
 |
Efter lige godt 13 timer blev den taget ud af ovnen - og den var simpelthen så mør, at den nærmest faldt fra hinaden. |
 |
Svinet trækkes fra hinanden med to gafler (Psst, jeg lyver - jeg rørte kødet med gaflerne, og så faldt det selv fra hinanden). På billede ser det lidt sort ud - det var mere meget mørkerød i virkeligheden. |
 |
Pulled Pork a'la Camilla! |
 |
Pulled pork i burgerbolle med hjemmelavet coleslaw og barbecue. MUUUUUUUUUMS!!! |
Ha' en dejlig aften!
- Camilla