fredag den 29. juni 2012

Olie er ikke bare olie

Jeg vil gerne lige have lov at slå et slag for Koldpresset olie! - en olie er ikke bare en olie.

Det har vist sig, at den moderne kost favoriserer en kraftig overproduktion af de dårlige eicosanoider, og samtidig hæmmer de godes funktion i kroppen. Eicosanoider er en vigtig hormongruppe, der er afgørende for sundheden af vores hjerte-karfunktioner, immunsystem og centralnervesystem. Det er måske kroppens mest indflydelsesrige hormoner, og deres balance er vigtig for vores krops sundhed.

Der findes et utal af forskellige eicosanoider med lande og indviklede navne. Ultrakort kan de deles op i 2 grupper - de gode og de skadelige. Vi har brug for begge - men hvis vi indtager for mange af de dårlige, risikerer vi at udvikle flere slags sygdomme - ikke mindst hjertekarsygdomme. Alt i alt er det vores kost, der har en afgørende indflydelse på denne balance.

Der er 3 ting, der giver et overskud af dårlige eicosanoider: hurtige kulhydrater (ris, pasta, lyst brød, majs og kartofler), kød fra kornopfedede dyr og et stort indtag af raffinerede madolier som eksempelvis majs- og solsikkeolie.

For at forstå dette, er det nødvendigt at vide lidt mere om nogle vigtige fedtstoffer - omega6 og omega3-fedtsyrer. De er begge flerumættede og livsvigtige for vores helbred. Desværre fremstiller kroppen dem ikke - og vi må derfor indtage dem igennem kosten. Omega6 er byggesten for gruppen af dårlige eicosanoider, men omega 3 er byggesten for de gode. Vi skal have en vis begrænset mænge omega 6 for at fungere og det vigtigste er dog heller ikke mængden af dårlige og gode fedtsyrer, men balancen imellem dem. I vores hjerne er forholdet mellem omega6 og omega3 én til én - desværre er det sådan, at vi igennem vores kost får langt mere omega6 end omega3 - og det er vi nødt til at ændre. Et sted, der er godt at starte er ved den olie vi bruger til vores madlavning.

Langt den overvejende del af den olie vi danskere bruger er industrielt forarbejdet, hvilket betyder, at de gennemgår en kemisk og fysisk udtrækningsproces (hydrogenering) - denne proces fratager olierne en lang række af deres helbredende egenskaber og øger deres indhold af omega6-fedtsyrer, som vi jo i forevejen indtager alt for meget af. Raffinerede olier er rig på omega6, mens jomfru olivenolie og koldpresset rapsolie er rige på omega3 - Gå derfor altid efter olivenolie af mærket "Extra Vergine" eller koldpresset rapsolie. Sidstenævnte er på tilbud til 12 kr. flasken i  Føtex i øjeblikket.


Hvis dette indlæg bare har været en øjenåbner for ét menneske - ja så har jeg gjort en forskel, og det er, hvad det hele drejer sig om :) .. Hvis ikke - ja, så er det måske god tidsfordriv at læse :) ..Ha' en dejlig aften!
- Camilla Kilde: Lev fedt- bliv slank: Omegametoden
Af: N. Ehler og S. Kjær

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kom gerne med dine tanker om opskriften..