fredag den 1. juni 2012

Spaghetti Bolognese så englene synger

Der er helt sikker andre end mig - der har fået alt alt alt for meget Spaghetti med kødsovs som barn. Jeg voksede op med en lille søster, som gerne ville have spaghetti med kødsovs 8 gange om ugen, hvis det var muligt, og hendes fortrukne spise, når vi var i udlandet var da også en omgang "børnemenu" - som stort set altid bestod af spaghetti bolognese :) .. Men! Behøver spaghetti være en kedelig spise? Nej det gør det ikke! Og det behøver heller ikke være noget der bliver bikset sammen på 4 1/2 minut, som smager af ingenting - eller i hvert fald smager mest af den mængde ketchup, som der altid kommes i :) .. Den her Spaghetti Bolognese er et opgør med den gængse Dolmio sauce! :) - Nu skal dette ikke forstås, som om jeg ikke kunne fordrage den spaghetti med kødsovs, som min far lavede da jeg var lille - jeg elskede (og elsker) hans mad, og bestemt også hans spaghetti - nogle gange, kan man bare godt have fået tingene en gang for meget :) ..

Opskriften på Spaghetti Bolognese findes i utallige afskygninger rundt om på nettet - nogle mere autentiske end andre, og min inspiration kommer herfra, med et par ændringer. Kødsovsens Rolls Royce:

Spaghetti Bolognese - så englende synger :)
Ingredienser:
500 g. hakket oksekød
2-3 mellemstore gulerødder
2 store løg
1 dåse hakket tomat
1 stor dåse tomatpuré
3-5 dl. rødvin
2,5 dl. mælk
Timian (ca. 1 spsk.)
3 spsk. rød balsamico
3 spsk. brun farin (eller andet sukker)
4 fed hvidløg
Salt&peber

Fremgangsmåde:
  1. Kødet brunes i en gryde - Man kan ikke brune kødet, når der stadig er vand i gryden, og derfor er det vigtigt, at vandet får lov at fordampe, hvorefter man bruner kødet godt og grundigt. Jo brunere kød, jo bedre Bolognese. 
  2. Imens kødet bruner i gryden hakkes løg og gulerødderne fint. Det gøres enten med en skarp kniv og håndkraft - eller i en foodprocessor, hvis du er den heldige ejer af sådan en :)
  3. Når kødet er tilpas brunet kommes løg og gulerødder ved kødet, og det hele steger til løgene er blevet bløde og klare.
  4. De resterende ingredienser kommes i gryden og indholdet bringes i kog.
  5. Lad bolognesen simre uden låg ved svag varme indtil det er kogt helt ind til en tyk sovs - uden for meget væske. Når du kan holde bunden fri for sovs ved at skrabe kødet til siden, så er bolognesen færdig. Det skal simre i laaaaaang tid - ikke under 2 timer, og bedst er det, hvis den får lov at simre i 3 timer eller mere.
  6. Serveres med Spaghetti eller pasta og lidt friskrevet parmesanost.
  7. Bon appetit :)
Løg og gulerødder hakkes fint
Kødet brunes i gryden - det er vigtigt at vandet får lov at fordampe - det tager lidt tid, men det er det hele værd.
Grøntsagerne kommes ved kødet. 
Resten af grøntsagerne tilsættes og Bolognesen får lov at simre et par timer uden låg ved svag varme.
Når du kan holde bunden fri for sovs ved at skrabe kødet til siden, så er bolognesen færdig.
Den færdige Bolognese :)


Ha' en dejlig dag!
- Camilla

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kom gerne med dine tanker om opskriften..