lørdag den 8. december 2012

Shepards Pie m. sweet potato

Jeg lovede jer i går, at jeg i dag ville finde ud af, hvordan de der sweet potatoes (eller Batat, som de også hedder) smagte. Spørgsmålet var, hvad de skulle spises til?! Jeg har længe haft lyst til at lave den klassiske Shepard's pie, og derfor syntes jeg, det var oplagt, at lave det, med en mos af sweet potatoes på toppen i stedet for almindelige kartofler. 

Opskriften på Shepard's Pie havde jeg allerede udset mig for, skulle være en Gordon Ramsay opskrift - mest fordi, jeg har set ham lave retten i utallige af hans programmer. Men som altid kan jeg ikke dy mig for at ændre og tilsætte i en opskrift - så venner, det er med stor fornøjelse, at jeg kan præsentere..............Gordon Ramsay møder Frøken And i en lækker Shepard's Pie med sweet potatoes.



Ingredienser:

Kødfyld:
500 g. hakket oksekød
1 stort løg (eller to små)
3 gulerødder
3 fed hvidløg
2 dl. rødvin
1 dl. mælk
1 stor dåse tomat pure
2-3 spsk. Worchestershire sauce
1 spsk. kalvefond
1 spsk. Balsamico
Salt og peber
Timian

Mos:
1,5 kg. sweet potato
3 spsk cremefraishe
1 klat smør
Salt og peber

Parmesanost

Fremgangsmåde:
  1. Sweet potatoes'ne skrælles og skæres i tern. Ternene kommes i en gryde med vand og koges møre. (som når du laver almindelig kartoffelmos).
  2. Løget pilles og hakkes, gulerødderne skrælles og skæres i tern, hvidløget pilles og snittes fint.
  3. Kødet brunes i en gryde. Lad al væden koge væk, da det først er herefter den virkelige bruning af kødet begynder.
  4. Grøntsagerne kommes ved og det hele svitses yderligere et par minutter.
  5. Tomat puré, Worchestershire sauce, Kalvefond, balsamico, rødvin, mælk, og krydderier tilsættes og saucen simre, til al væden er væk.
  6. Når de søde kartofler er møre drønes de for vand, smør og creme fraiche tilsættes og det piskes med en elpisker til det er blevet en let og luftig mos.
  7. Kødet kommes i et ovnfast fad, mosen kommes oven på, og parmesanost rives over efter behag. Bages i ovnen ved 200 grader i ca. 30 minutter. 

'
Ingredienserne klar til brug
Kødet brunes godt. 
Gulerødder, løg og hviløg tilsættes og svitses i et par minutter. 
Tomatpuré, Worchestershire sauce, kalvefond og balsamico tilsættes. 
Rødvin, mælk og krydderier tilsættes og retten simre til væden er væk.
Sweet potato (meget stor)
Skrællet.
Sweet potatoes koges møre

Smør, cremefraiche og salt og peber tilsættes og piskes til mos med en elpisker.

Kødet kommes i et ildfast fad.
Mosen kommes oven på.


Drysses med friskrevet parmasan og bages i ovnen.

Den færdige Shepard's Pie.
Ha' en dejlig aften!
- Camilla

fredag den 7. december 2012

Krydrede Butternut squash fritter

I dag har jeg trodset uheldet og kastet mig ud i noget nyt (OG DET LYKKEDES!!!!) - jeg har sådan et personligt lille mål, om at få prøvet nogle nye ting af så ofte så muligt, så maden herhjemme bliver ny og varieret :) Hvis jeg ikke gør det, så synes jeg hurtigt, at vi falder ind i den der rytme hvor vi får de samme 7 retter igen og igen.....og igen.

Jeg har simpelthen hørt så godt om Butternut squash, og nu synes jeg det er var tid til at afprøve den. Jeg havde hørt, at de var lidt svære at få fat i, men til min store glæde fandt jeg dem i Grønthandleren lige ved Nørrebro St. til 7 kroner! Jeg eeelsker hans uhørt lave priser! :) Nå, Butternut Squash, eller moskusgræskar/melongræskar som den også hedder i DK, smager sødt og nøddeagtigt. Lidt hen af sweetpotatoes har jeg hørt - jeg har aldrig smagt dem, men det roder vi bod på imorgen, for det fandt jeg nemlig også billigt hos grønthandleren; stay tuned.

Butternutten skulle kunne stå i stedet for kartofler, og det lyder virkelig godt i min verden. Jeg søgte lidt på nettet, og fandt den her opskrift, og det så simpelthen så lækkert ud. Som altid har jeg dog lavet min egen version - og den får i her. Virkelig virkelig virkelig lækre fritter, som jeg helt afgjort laver en anden god gang!



Ingredienser:
1 Butternut squash
Allaround krydderi
Paprika
Chilikrydderi
Olivenolie

Fremgangmåde:
  1. Butternut squashen skrælles med en almindelig kartoffelskræller, og enderne skæres fra.
  2. Kernerne fjernes med en ske, og butternutten skæres i tern, skiver, strimler eller hvad man nu er i humør til.
  3. Fritterne kommes i en frysepose. Olie og krydderier tilsættes efter behag og vendes godt rund.
  4. Fritterne hældes ud på en bageplade beklædt med bagepapir og bages i ovnen ved 200 grader i 30 minutter.
Butternut Squashen skrælles, deles på midten og kernerne fjernes. 
'Fritterne' krydres og placeres på bagepapir.
Bages i ovnen på 200 grader i 30 minutter.
Det færdige resultat.
De lækreste små stykker af himlen!
Bon appetit!
Ha' en dejlig aften!
- Camilla

søndag den 2. december 2012

Adventskrans 2012



Så kom julen ENDELIG!! :) Det er altså mit favorit tidspunkt på året. De sidste par dage har stået i familiens tegn, og det er også noget jeg sætter enormt meget pris på.

I fredags var vi hos mine forældre for at lave juledekorationer - hele dagen havde været forfærdelig kan jeg godt afsløre. En af de der dage, hvor ALT bare går galt. Alt siger jeg.... Måtte gå næsten hele vejen fra Nordvest til Nørreport i bidende kulde (rod med busserne), og da jeg endelig kom ind til byen måtte jeg indse, at de blomster (hvide roser og nelliker), jeg skulle bruge til årets adventsdekoration ikke var at finde....nogen steder! Jeg kunne heller ikke fremskaffe en rund oasiskrans som skulle bruges, og byen var fuld af mennesker - 100.000 skubbende og masende mennesker i hvad der føltes som rigtigt dårligt humør. Lettere nedslået mødtes jeg med min mor, som trøstede mig med, at vi nok skulle finde materialerne i en af de mange blomsterhandlere på hovedgaden, hvor mine forældre bor.

Vi tog toget hjem og smuttede en tur i den første blomsterhandler.. Ingen hvide blomster! Tilgengæld mente ekspedienten, at hun havde en rund oasiskrans, jeg kunne købe. Damen var i kælderen, på lageret - alle steder - og fandt til sidst den famøse krans. Jeg må indrømme, at jeg ikke havde forventet, at den skulle koste mere end et par basøre. Hun slog prisen ind på kasseapparatet og svingede kransen over disken med ordene 75 kroner. Ehm 75 kroner??? Jeg var målløs, men betalte. 75 kroner?? Nå, så havde jeg en (meget dyr) oasiskrans, men ingen blomster. Mor og jeg vendte snuden mod den næste blomsterhandler, og på vej der til, trådte jeg i en lort. Jeg kunne simpelthen ikke andet end at grine - selvfølgelig skulle jeg træde i en lort (ikke en lille en kan jeg godt afsløre).. Jeg fik skrabet lorten af skoen mod en flise og gik ind i blomsterhandleren... Hvad skuer mit øje - hvide roser og nelliker!!!!!! JAAAAA! ............. Åh, Til den nette sum af 20 kroner stykket. Jeg skulle bruge 10 af hver, og kunne godt regne ud, at det blev en rigtig dyr fornøjelse. På det her tidspunkt af dagen forbandede jeg den skide adventskrans langt ind i helvede, og lettere rasende forlod jeg butikken, og gik ind i kiosken ved siden af og købte i stedet for 20 roser (små og bestemt ikke hvide).

Kransen blev som i kan fornemme, ikke som jeg havde i tankerne, men hvis jeg skal være helt ærlig, så blev den faktisk rigtig fin alligevel.

Uden nærmere omsvøb præsenterer jeg hermed årets adventskrans:



Rigtig glædelig jul!
- Camilla

tirsdag den 27. november 2012

Appelsinsalat

Den opmærksomme læser har måske fundet ud af, at jeg en ting for salater. Salater i alle afskygninger og med alverdens mærkværdige ingredienser :) Og jo farverigere jo bedre. Jeg elsker farverig mad - gul, rød, grøn, orange, lilla - bare kom an! :)

I aften fik vi endnu en lækker salat - appelsinsalat, med avokado, feta, græskarkerner, granatæble og appelsin (selvsagt). Salaten fik vi til nogle drøn lækre marinerede nakkekoteletter, jeg havde købt i Lidl fra 'Grill-it' og en omgang krydder-kartofler. Det var bare så lækkert! :)

Jeg har ikke fået taget billeder under vejs, men hey - det er altså ikke så kompliceret :) .. Opskriften kommer her:


Ingredienser (2 pers.):
1/2 bk. blandet salat
1 appelsin
1 granatæble
1 moden avokado
Græskarkerner
Feta i hvidløg og oliven

Fremgangsmåde:
  1. Salaten skylles og kommes i en skål.
  2. Appelsinen skrælles og bådene deles på to og kommes i salaten.
  3. Granatæblet deles i to og kernerne tages ud - gøres lettes ved at bukke skrællen den 'forkerte' vej, undgå det hvide som er bittert. Kom kernerne i salaten
  4. Stenen fjernes fra avokaoden som skæres i mundrette stykker - kommes i salaten.
  5. Fetaen drænes for væske og kommes i salaten.
  6. Græskarkernerne ristes på en tør pande til de er gyldne. 
  7. Når kernerne er ristet drysse de oversalaten, som nu er klar til servering.




Ha' en dejlig aften!
- Camilla

Krydder-kartofler

Kartofler er gode til mange ting - det er sjældent, vi får dem herhjemme hos os, så når vi spiser dem, nyyyder jeg det! :) .. Der findes et utalt af måder at tilberede en kartoffel på, personligt HADER jeg at skrælle kartofler, så vi får dem for det det meste i udgaver, hvor skrællen kan blive på :) (med mindre vi selvfølgelig skal have kartoffelmos eller kartoffelsuppe).

I aften havde jeg sådan lyst til 'krydder-kartoffel'-udgaven. Så det fik vi til en omgang marinerede nakkekoteletter og appelsinsalat.


Ingredienser: (4 pers.)
1 kg. kartofler
Olivenolie 
Paprika
Chilipulver
Salt&peber

Fremgangsmåde:
  1. Kartoflerne skylles grundigt, så evt. jord er væk og deles i to.
  2. Kartoflerne spredes på en bageplade beklædt med bagepapir og gnides de ind i olivenolie.
  3. Krydr med salt&peber, paprika og chilipulver efter behov.
  4. Bag kartofflerne i ovnen ved 225 grader i 25-30 minutter.

Kartoflerne er skyllet skåret midt over og krydret.
De færdige kartofler.
Ha' en dejlig aften!
- Camilla

Banan-blåbær milkshake

♪♫♫ My milkshake bringes all the boys to the yard, and they're like - it's better than yours, damn right it's better than yours, i could teach you but i'd have to charge ♪♫♫

... Jeg indrømmer det, jeg eeeelsker milkshake - okay mest når der er 1,5 liter vaniljeis i, men det kan også godt gøres mindre overdådigt og stadig smage fantastisk (...hvis jeg nu skal indrømme det - og det er meget mod min vilje, at jeg erkender, at der ikke altid er behov for is).

Jeg havde 2 bananer liggende, der godt kunne tænke sig at blive brugt og en halv bakke blåbær fra i lørdags, hvor jeg endnu engang lavede den fantastiske blåbærsalat - og mig bekendt er det alletiders anledning til at lave en banan-blåbær milkshake!? :)


Ingredienser (1 kande):
2 bananer
1/2 (eller en hel) bakke friske blåbær
5 isterninger
vaniljesukker
mælk (alt efter hvilken konsistens man kan lide)

Fremgangsmåde:
  1. Ingredienserne kommes i blenderen og får en ordentlig omgang til milkshaken har fået en glat og lækker konsistens.
  2. Tilsæt mælk lidt ad gangen til den ønskede konsistens er opnået.
  3. Hæld milkshaken i et glas og drys evt. med lidt finthakket chokolade.
  4. Server straks :)

Ha' det rart!
- Camilla

mandag den 19. november 2012

Rødbedesalat m. feta, granatæble og græskarkerner

Jeg har længe godt kunne tænke mig, at lave en rødbedesalat - fordi rødbeder bare er så smukke i farven(!) og smager dejligt. Derudover er jeg tosset med granatæblekerner og feta.. Kunne det så have passet bedre ind, at jeg stødte på denne opskrift - rødbedesalat med granatæble, feta og græskarkerner? Næppe. Faktisk har det nok nærmere været et tegn fra de højere magter. Jeg ændrede lidt i fremgangsmåde og ingredienser, og udelod dressingen. Men inspirationen er altså kommet derfra, hvis nogle skulle være interesseret :) .. Salaten fik vi til en omgang grønne hakkebøffer. Og det smagte altså deejligt! :)



Ingredienser:
2 personer

2 rødbeder
1 granatæble
50 g. græskarkerner
100 g feta i hvidløg og oliven (jeg bruger den fra Taverna)

Fremgangmåde:
  1. Salaten: Rødbederne skrælles og koges i 5-10 minutter - køles af (eller blot så man ikke brænder sig på dem)
  2. De kogte rødbeder rives på den grove side af et rivejern (brug handsker - man får HELT røde fingre).
  3. Fetaosten smuldres (brug evt. en gaffel til at mose) og drysses oven på rødbederne. 
  4. Granatæblet deles i to, og skrælles bukkes den 'forkerte' vej, således at kernerne kommer ordentligt til syne og løsner sig fra skrællen. Kernerne fjernes fra granatæblet (undgå den hvide hinde, da den er bitter) og skrællen kasseres. Drys kernerne over salaten.
  5. Græskarkernerne steges på hen varm, tør pande og drysses over rødebedesalaten som serveres som tilbehør til f.eks. noget lækkert kød :)
Rødbederne er skrællet og revet på den grove side af rivejernet.
Feta'en er smuldret og drysset over sammen med kernerne fra granatæblet. 
Græskarkernerne er ristet og drysset over, og salaten er klar til servering. 
Den færdige salat.
Se lige de farver! 

Ha' en dejlig aften!
- Camilla


fredag den 16. november 2012

Blåbærsalat m. feta, mandler og avokado

Jeg har haft fri i dag - og gudskelov for det for jeg har simpelthen været så træt - der har nemlig været vejarbejde i Frederiksundstunellen (som vi bor ved siden af) heeeele natten. 

Kæresten skulle tidligt op (ja faktisk fik han slet ikke lukket et øje) og på arbejde, og derfor besluttede jeg, at han skulle forkæles med lidt ekstra god mad i dag :)) Jeg derfor handlet ind til en omgang blåbærsalat og nogle oksemedaljoner. Salaten har jeg set her, og vanen tro ændre den lidt. Og opskriften på denne uhyre lækre salat får i her:


Virkelig, virkelig lækker salat.


Ingredienser:
1 bk. friske blåbær
2 hoveder hjertesalat
100 g. mandler
75-100 g. græskarkerner
1 stor gulerod
2 avokadoer
1 pk. feta i hvidløg og oliven
Salt og peber

Fremgangsmåde:
  1. Mandlerne og græskarkerner ristes på en varm og tør pande til de har fået farve. Sæt til side.
  2. Imens skylles hjertesalaten grundigt og snittes fint.
  3. Guleroden skrælles og skylles. Brug igen skrælleren til at snitte/skrælle fine strimler af gulerod.
  4. Stenen fjernes fra avokadoen, som skæres i tern og krydres med salt og peber.
  5. Feta'en smuldres, blåbærrene skylles, mandler hakkes og det hele anrettes i en skål eller fad: Salat, gulerod, avokado, feta, mandler og kerner og blåbær. 
  6. Serveres til en god bøf, til grill eller andet.
Salat og gulerod.
Avokado tilsættes. 
Fetaen moses eller smuldres. 
Fetaen drysses over salaten.
Mandlerne hakkes og drysses over salaten sammen med gærskarkernerne.
Pyntes med blåbær.
Den færdige salat.
Aftenens talerken.
Bon appetit.

Ha' en dejlig aften!
- Camilla

onsdag den 14. november 2012

Kokostoppe med banan - sukkerfri

Har allerede lavet en omgang sukkerfri kokostoppe i dag - men havde allerede en anden opskrift i hovedet, da den første portion var færdig.. Og hvis jeg skal sige det helt ærligt, så kunne jeg altså ikke vente med at afprøve den.



Ingredienser:
2 ½ æggehvider
100 g kokosmel
100 g mandeler mel
1 banan
1½ tsk. fyldende sødemiddel

Fremgangsmåde:
  1. Mandlerne blendes til mandelmel i en blender. og bananen moses.
  2. Æggehviderne piskes stive med sødemidlet. 
  3. Banan, mandelmel og kokosmel vendes i æggehviderne.
  4. 'Dejen' formes til toppe og bages ved 150 grader i 10-12 minutter.
  5. Dyppes evt. i lidt flydende chokolade.
Kokosmel og mandelmel.
Piskede æggehvider.
Melet vendes i hviderne, og den moste banan tilsættes.
'Dejen' formes til toppe.
'Dejen' formes til toppe og bages i ovnen ved 175 grader i 10-12 minutter.
Det færdige resultat.
Det færdige resultat, dyppet i lidt mørkt chokolade.
Ha' en dejlig aften!
- Camilla