søndag den 8. marts 2015

Sød sommerkage m. hyldeblomstmousse og jordbærbomber

Min familie betyder alverden for mig, og der er simpelthen ikke den ting, jeg ikke ville gøre for dem -  sådan har mange det nok, og dét er sgu da dejligt, er det ikke? :) I hvert fald var der ingen tvivl, da min faster spurgte, om jeg ville stå for kagen til hendes 25-års jubilæum.

Hun er det skønneste menneske på jord, og jeg plejer at kalde hende Danmarks mest hjertevarme frisør :) For det ér hun altså, hjertevarm. Hun havde 25-års jubilæum den 1. marts 2014, og receptionen blev holdt i går i hendes frisørsalon, Frisør Rita Borum, i Hedehusende. 

Da vi snakkede om, hvad hun ellers ville servere af mad spottede jeg hurtigt, at en af de tunge fondant-kager, som jeg ellers har haft lavet tidligere, ville blive alt for tung ifht. de lette lækre ting, hun ellers ville servere på buffeten. Derfor gik jeg i tænkeboks - og efter megen overvejelsen frem og tilbage endte jeg her...


Kagen er let og lækker, fuld af sødme og friskhed - på en bund af knasende sprøde nødder. Perfekt, hvis i spørger mig :) For en lidt mere detaljeret beskrivelse, så er bunden lavet af ristede nødder og hvid chokolade. Dernæst er der et lag af hyldeblomstmousse indkranset af friske jordbær. Inde i hyldeblomstmoussen ligger nogle små lækre overraskelser, som først giver sig tilkende, når den skæres - nemlig jordbærbomber. Ovenpå er der et lag sød jordbærgelé - pyntet med små toppe af marengs, hakkede pistacienødder, skovsyre, frysetørret jordbær og økologiske ribs. Men pynten kan snildt varieres, som man har lyst til - hvis man da har lyst til at pynte kagen :) 

Den tager lidt tid at lave, men det er det hele værd, når man sætter tænderne i den :) Kagen er beregnet til en springform på 26 cm. Opskriften starter med jordbærbomber - og det har sig den årsag, at de skal indfryses natten over. Opskriften på jordbærbomber giver en stor portion, og der vil højst sandsynligt være for meget mousse - frys det ned og gem til en anden gang, eller lav noget kreativt med den :) (ja, opskriften på jordbærbomber kan jo også halveres, hi hi).

Hvor meget mousse kagen behøver, afhænger i høj grad af, hvor store jordbær du vælger at bruge - her er brugt helt almindelige jordbær af mellemstørrelse, og kagen endte med at være 8 cm. høj. Bruger du mindre jordbær, vil du få mousse i overskud, men igen - det kan snildt fryses til en anden gang (eller spises i smug, mens ingen kigger - jeg sladrer ikke :P)
Ingredienser (springform 26 cm.)

Jordbærbomber: (laves dagen før brug)
1 æg
75 g. sukker
150 g. frosne jordbær
2,5 dl. piskefløde
4 blade husblas

Bund:
150 g. mandler
150 g. hasselnødder
300 g hvid chokolade
80 g. smør

Hyldeblomstmousse:
10 blade husblas
4 dl konc. hyldeblomstsaft
4 pasteuriserede æggeblommer
4 pasteuriserede æggehvider
8 spsk. sukker
5 dl. piskefløde

Jordbærgelé: 3 blade husblas
300 g. jordbær
3 spsk. sukker

Desuden:
400 g. Friske jordbær

Fremgangsmåde:
 1. Jordbærbomber: Læg husblassen i blød i rigeligt med koldt vand. Kom jordbærrene i en grydes, og kog dem møre. Blend jordbærgrøden, så den bliver fin og ensartet. Vrid den opblødte husblas fri for vand og smelt den i jordbærgrøden. Lad det afkøle.
 2. Æg og sukker piskes til en hvid og luftig masse. Gerne i 5 minutter eller mere. 
 3. Fløden piskes til en flødeskum.
 4. Når jorbærmassen er helt afkølet kommes den i æggesnapsen og det hele blandes godt. Derefter vendes flødeskummen i lidt af gangen. 
 5. Kom jordbærmoussen i en sprøjtepose og læg den på køl i 30-60 minutter. Sprøjt jordbærmoussen ud til små 'toppe' - eller kom dem i en isterningbakke. Frys jordbærbomberne natten over. 
 6. Bund: Tænd ovnen på 160 grader. Kom nødderne på en bageplade, og rist dem i ovnen til 5-10 minutter, eller til skallen på hasselnødderne begynder at revne. Fjern skallen fra hasselnødderne og lad nødderne køle lidt. 
 7. Hak halvdelen af nødderne fint, og resten af nødderne groft. Smelt chokoladen og smørret og bland alle ingredienser sammen i en skål. 
 8. Fór en springform eller lignende med kageplast og kom 'dejen' i bunden af formen. Sørg for at den ligger jævnt. Stil massen på køl mens resten laves.
 9. Hyldeblomstmousse: Læg husblassen i koldt vand i ca. 10 minutter. Kom hyldeblomstsaften i en gryde, og giv det et opkog. Vrid den opblødte husblas fri for vand, og smelt den i hyldeblomstsaften. Lad det afkøle. 
 10. Pisk æggeblommerne stive og hvide med halvdelen af sukkeret. Pisk æggehviderne stive med med det resterende sukker.
 11. Fløden piskes til skum.
 12. Når hyldeblomstsaften er kølet godt af, blandes den med de piskede æggeblommer. Vend herefter de stive hvider og fødeskum forsigtigt i æggemassen. Kom hyldeblomstmoussen i en sprøjtepose - så er den nemmere at fordele pænt på kagebunden.
 13. Skær de friske jordbær i halve, og placer dem langs kanten på kageformen - med rundingen indad. Fyld et tyndt lag hyldeblomstmoussen i kagenformen. Tag de små jordbærbomber ud af fryseren og læg dem oven på det tynde lag hyldeblomstmousse. Dæk dem med den resterende hyldeblomstmousse. Sørg for at jordbærbomberne er helt dækket. Stil formen tilbage i køleskabet i 2 timer, eller til hyldeblomstmoussen er stivnet.
 14. Jordbærgelé: Læg husblassen i koldt vand i ca. 10 minutter. Kom jordbær, vand og sukker i en gryde, og giv det et opkog i ca. 5 minutter. Blend jordbærrene til en fin puré (sigt det evt. gennem en sigte så det er helt fint), og kom den tilbage i gryden. Giv det endnu et lille opkog.
 15. Vrid den opblødte husblas fri for vand, og smelt den i jordbærmassen. Lad det afkøle.
 16. Fordel jordbærgeléen oven på moussen. Sæt kageformen tilbage i køleskabet, og lad jordbærgéleen stivne. 
 17. Dekorér kagen med valgfrit pynt eller spis den som den er.
 18. Velbekomme.Ha' en dejlig dag!
- Camilla

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kom gerne med dine tanker om opskriften..