torsdag den 4. april 2013

Hjemmelavet bearnaise

Jeg har simpelthen haft sådan en lyst til bearnaise sovs de seneste par dage. Jeg har imidlertid haft en rigtig grim mave-influeza den sidste 1,5 uge og ikke rigtig kunne holde mad i mig - i dag har jeg dog haft det bedre og så skulle det altså være..

Jeg har forsøgt mig med bearnaise før, hvor det skilte - men i dag, ja der sad den altså lige i skabet.. Og så smagte den jo fantaaaastisk! I en traditionel bearnaise, bruger man eddike, men da jeg spiser efter paleo principperne, er det ikke en del af min kost, og jeg har derfor brugt citronsaft :) Virkelig lækkert! - Men kan selvfølgelig laves helt traditionelt, om man vil :) ..

Jeg ville have serveret en god bøf til den lækre bearnaise, men det eneste de havde i supermarkedet, var hakket oksekød (og røget bacon).. Så det blev hakkebøf, bløde løg og bønnefritter. Jeg synes dog, at en god steak og bearnaise er to komponenter, der hører sammen :) ..

Jeg fik simpelthen ikke taget billeder under forløbet - enhver der har prøvet at lave bearnaise ved, at man skal være lidt over den :)

Hjemmelavet bearnaise - bedre bliver det ikke 
Ingredienser (3-4 pers):
250 g. usaltet øko smør
2 lange skalotteløg
4 friske kviste estragon
4 æggeblommer
3-4 spsk. citronsaft (eller eddike)
5 spsk vand
Salt og peber

Fremgangsmåde:
  1. Klaret smør: Smelt smørret i en kasserolle. Når det er smeltet hældes den klare og helt gule del over i en ny beholder og det hvide bundfald kasseres (mælkeproteinet)
  2. Bearnaiseessens: Friske estragon, citronsaft, vand, finthakket skalotteløg, salt og peber kommes i en gryde, hvor det reduceres indtil lidt under halvdelen er tilbage. Si essensen således at løg og estragonkviste sies fra, og den rene kraftige essens er tilbage.
  3. Kom æggeblommerne i gryden og pisk til det skummer og tykner lidt.
  4. Tag gryden af varmen og pisk smørret i en skefuld ad gangen til al smørret er pisket i.
  5. Smag til med salt og peber og friskhakket estragon.
  6. Servér straks.
Vand, citron, skalotteløg, estragon, salt og peber koges til essens. 
Bearnaise-essensen piskes med æggeblommer og klaret smør.
Estragon tilsættes og saucen smages til med citron, salt og peber. 
Aftenens tallerken!
Ha' en dejlig aften!
- Camilla

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kom gerne med dine tanker om opskriften..