mandag den 6. april 2015

Påskelam anno 2015 m. granatæble glaze

Jeg er smadder traditions-glad, det indrømmer jeg gerne :) Og vi har også rigtig mange traditioner i familien, hvilket er noget jeg værdsætter i høj høj grad. Sidste år gik det dog op for mig, at vi ingen påsketradition havde - jojo bevares, vi ses altid med familien i påsken, men der var ingen sådan rigtig tradition. Det besluttede jeg at lave om på, og jeg syntes det kunne være helt vildt hyggeligt at samles om et påskelam :)

I og med, at jeg er så glad for traditioner, har jeg også en helt særlig regel om, at når man har gjort noget mere end to gange, ja, så kan man med rette kalde det en tradition :) Og det betyder derfor, at vi med denne uhørt lækre menu har fået etableret en påsketradition. En tradition om, at vi som familie samles om et stykke veltilberedt påskelam :) 

Sidste år serverede jeg Langtidstilberedt lammekølle m. timian, rosmarin, hvidløg og citron, Bagte urter med honning og Lun nøddesalat. Til dessert Gateau Marcel med hjemmelavet blåbæris. 

I år byder menuen på Langtidstilberedt lammekølle i granatæble glaze, Sprøde ristede kartofler, Salat m. granatæble, avocado, pinjekerner og brød croutons samt et deluxe hvidløgs-oste brød. Til dessert en deluxe jordbærtærte m. pistaciemazarin, hyldeblomstmousse, friske jordbær og hyldeblomst gelé. 


Ingredienser (6 pers.)
2 kg. lammekølle
1 liter granatæblejuice
1 citron
2 løg
Frisk oregano
Frisk timian
4 fed hvidløg
Salt og Peber

Glaze
6-8 spsk. honning 

Fremgangsmåde:
  1. Dag 1: Trim lammekøllen for det værste fedt og kom den i et ildfast fad.
  2. I en morter knuses/mases/bankes hvidløg, oregano, timian og saften af en citron. Hæld blandingen over lammekøllen og gnid den godt ind i kødet.
  3. Dæk med folie og kom lammekøllen i køleskabet 12-24 timer.
  4. Dag 2: Tænd ovnen på 160 grader. Pil løgene og skær dem i både og  'put' dem godt ind rundt om lammet. Hæld granatæblejuicen over kødet, og dæk fadet med folie. Steg lammekøllen i ovnen ved 160 grader i 4 timer.
  5. Når kødet har været i ovnen i 4 timer tages det ud af ovnen og halvdelen af saften hældes over i en gryde og anvendes til den lækre glaze - den resterende væde kasseres eller anvendes til sauce. Skru ovnen op på 200 grader og steg kødet i yderligere 30 minutter, imens glazen tilberedes.
  6. Tilsæt honningen til kødsaften og granatæblejuicen i gryden. Lad væsken koge ind til den tykner og bliver som sirup. Det kan snildt tage 30 minutter.
  7. Efter 30 minutter tages kødet ud af ovnen, folien fjernes og granatæble glazen hældes over kødet.
  8. Sæt kødet tilbage i ovnen i yderligere 30 minutter til glazen er godt karamelliseret på kødet.
  9. Kom den færdigtilberedte lammekølle på et fad, og servér med det valgte tilbehør.
  10. Velbekomme.


Med ønsket om en dejlig påske!
- Camilla

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kom gerne med dine tanker om opskriften..