tirsdag den 13. november 2012

Stenalderbrød - rugbrød uden mel

Jeg troede aldrig jeg skulle sige det, men jeg er altså tosset med rugbrød til aftensmad - vel at mærke hvis det er med lækkert og varieret pålæg og tilbehør. 

Det er sådan, at når vi herhjemme spiser rugbrødsmaddder til aftensmad, så køber vi godt ind af forskelligt pålæg og tilbehør (leverpostej, god spegepølse, rullepølse, roastbeef, skinkesalt, italiensk salat, frikadeller, rødkål, rødbeder, karse, purløg etc.) - og så spiser vi rugbrød 2-3 dage i træk; ellers når vi jo ikke, at spise alt det pålæg. 

MEN! Det der gør 'rugbrødsmadder' til en dejlig spise, er jo - ud over god pålæg - selvsagt rugbrødet. Der er simpelthen ikke noge værre, end et tørt stykke rugbrød uden kerner som smuldre i munden og som støver, når man fiser (Fedt ordsprog ikke? :P .. Det er min fars, og jeg er tosset med det. Han har ALTID sagt det). 

Her får i opskriften på et stenalderbrød - uden mel. Opskriften er fra Hans Rode på Kong Hans, og det er simpelthen så lækkert. Det består hovedsageligt af nødder og kerner :)



Ingredienser (1 lille rugbrød):
100 g græskarkerner
100 g solsikke kerner
100 g mandler
100 g hasselnødder
100 g hørfrø
100 g sesamfrø
5 æg *
1 dl vand (eller olie, hvis man foretrækker dét)
2 tsk Læsø eller Himalayasalt

* Æg kan erstattes med hørfrøskum. Opskrift: 50 gram hørfrø koges  i ½ liter vand i ca 5 minutter under omrøring. Hæld det igennem en si og kasser frøene. Lad det køle af og brug det som erstatning for æg. 35 gram skum kan erstatte 1 æg. (Det ligner i øvrigt ikke skum - bare så man ikke bliver forvirret).

Fremgangsmåde:
  1. Alle ingredienserne blandes i en skål (jeg hakker  IKKE kerner og nødder, men du kan gøre det, hvis du bedst kan lide det sådan. Hak evt. halvdelen og lad de resterende være grove)
  2. Massen kommes i en smurgt rugbrødsform. (Vær opmærksom på størrelsen, brødet hæver ikke så meget, så hvis du har en stor form, så lav en dobbeltportion - du fortryder ikke ;)) 
  3. Bages i en forvarmet oven ved 160 grader i 60 minutter.
  4. Brødet afkøles i formen og er holdbart i ca. 1 uge i køleskabet, og lidt kortere tid ved stuetemperatur. 
Nødder og kerner er vejet af og kommet i en skål - resten af ingredienserne skal nu tilsættes. 
Alle ingredienser er blandet og massen er hældt i en smurgt silikoneform.
Det færdige brød.
Det færdige brød.
Super lækker og fast konsistens.
Så er der serveret! :)

Ha' en dejlig aften!
- Camilla

13 kommentarer:

  1. Ser lækkert ud :) Lavede du det med skum eller æg og har du prøvet at lave med begge?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg lavede mit med æg, men har flere steder hørt, at hørfrøskummet fungerer rigtig fint i brødet :)

      Held og lykke :)

      Slet
  2. Det ser lækkert ud. I opskriften skriver du valnødder. På billederne er det hasselnødder? Er det ligegyldigt, hvad man bruger?

    SvarSlet
    Svar
    1. Ahh - godt spottet! :) Jeg brugte hasselnødder - men du kan bruge akkurat de nødder, du holder af.. Vigtigst er vidst bare, at der er 600 g. nødder og kerner :)

      Ha' det rart :)

      Slet
  3. Er det kun hos mig, at vi synes at brødet blev temmelig salt..? RN

    SvarSlet
  4. Kamilla for helvede,, Du jo for dejlig :D,,,, Bor I Miami og var blevet godt træt af deres gummi brød (det eneste du kan finde her i Florida)... satte opskriften i google translate og gav det til Kokken,,, Det smager jo så dejligt at hjemveen ikke længere kan spottes :D,,, Tak for opskriften.

    SvarSlet
  5. Hej Camilla
    Du skriver meget præcist at nødder og kerner IKKE skal hakkes. Men kan de største af nødderne ikke hakkes? Synes det ser meget, meget groft ud?!
    Er det ikke en af de mere fedtfattige rugbrød?
    Mvh
    Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Problemet er, at nødder kan blive harske, hvis de hakkes og bages ved 160 grader.

      Slet
  6. Vildt nemt at lave og smager dejligt - også selvom jeg ikke er stor-fan af nødder ;)
    Jeg erstattede dog olivenolien med 0,6 dl. rapsolie og 0,4 dl vand, det fungerede fint :)

    SvarSlet
  7. Det er også muligt at bruge loppefrøskaller "Husk" i stedet for æg eller "skum". Jeg har prøvet følgende opskrift adskillige gange med succes. Der er ingen æg, mel eller mælkeprodukter i. Jeg plejer at erstatte hasselnødderne med soltørret tomat og tranebær.

    http://www.greenkitchenstories.com/paleo-bread-quick-pickled-fennel/

    SvarSlet
  8. Hej Camilla
    Er brødet fryse egnet...Dejligt brød :-)

    SvarSlet
  9. Hej :)

    Hvor har du din rugbrødsform fra? - jeg har ledt og ledt efter den størrelse form og aldrig fundet en..

    - Helle Simone

    SvarSlet
  10. Hej Helle Simone

    du kan få den mest fantastiske rugbrødsform i inco København i Kødbyen.

    Pøj pøj

    SvarSlet

Kom gerne med dine tanker om opskriften..