tirsdag den 31. december 2013

Focaccia m. krydderurter og løg

Så er det i aften, at året går på hæld….! Sikke tiden er gået. Vi havde oprindeligt de store nytårsplaner, som desværre gik i vasken - kæresten og jeg er derfor blevet enige om, at der hviler en nytårsforbandelse over os :P Nå men, mine forældre var som altid så søde og dejlige at tilbyde os at være dér, og det takkede vi ja til. Vi bliver i alt 10 og de andre skal have en overdådig fiskeanretning til forret, men det spiser hverken kæresten eller jeg, derfor medbringer jeg selv en lækker suppe og dertil lidt brød. Brødet bliver dette lækre Focacciabrød m. krydderurter og løg - og da jeg nu har lavet en bradepande regner jeg med, at der også er rigeligt til hovedretten :)

Herhjemme kalder vi Focaccia for 'Fiumisini brød' - og til det hører sig faktisk en ret morsom historie. Kæresten og jeg var i foråret på kærestetur til Rom. Om dagen vadede vi byen rundt og om aftenen slog vi os ned på de forskellige restauranter. Een aften bestilte vi lidt focaccia brød til forret, Spaghetti Bolognese til hovedret (dessereten husker jeg ikke), og kæresten og jeg var i vores ekstra gode hjørne bestilte sådan en hel liter lokalbrygget vin til maden… Dumdristigt ville nogen måske mene :P Den søde ejer i restauranten blev svært begejstret for bestillingen og skænkede os den største kande kan kunne finde…..af den værste rødvin jeg har smagt i mit liv :P Den søde ejer var så begejstret, at vi ikke kunne få os selv til at levne så stor en kande, og vi gav os derfor i kast med rødvinen.. Jeg fik et par glas og kæresten en 8-9 stykker, og så begav vi os hjem ad…. godt berusede - med ham under armen valsede vi gennem Roms gader og pludselig - helt ud af det blå - udbryder kæresten med den skønneste berusede og halv-læspende stemme: "Det var da noget meget godt fiumisini brød" :P Han kunne selvfølgelig ikke helt huske navnet på det dersens brød, vi havde fået at spise, og jeg skrælgrinede! :D Siden har det ikke heddet andet herhjemme… Fiumisini-brød 

Focaccia m. krydderurter og løg 

mandag den 30. december 2013

Friske forårsruller

Såå kom vi igennem julen, og før vi ved af det, har vi taget hul på et helt nyt og ubrugt år. Jeg glæder mig kan jeg fortælle - jeg synes ikke 2013 har været et særlig fantastisk år. Det sidste halve år har været hårdt, rigtig hårdt, både på den private og professionelle front, men det har også været lærerigt - jeg har lært enormt meget om mig selv, både på godt og ondt, jeg har lært endnu mere om min søde kæreste, og så jeg har lært en masse om, hvem det er, der altid står ved min side :) Når det så er sagt, ja, så glæder jeg mig faktisk rigtig meget til at tage hul på et nyt år, hvor tingene kun kan gå den rigtige vej.

Jeg spiser rigtig meget med følelserne - ja, det er noget skidt, det ved jeg godt, men det er heldigvis ikke fordi jeg sidder herhjemme med mine små Gollum-klør og skovler familieguf ind i kæften (det er mere is og kage ;P) - og jeg har derfor i den seneste tid spist nøjagtigt, hvad der faldt mig ind (med det resultat, at min allergi er gået helt bersærk), og det gør jeg til og med 2. januar. Jeg har på intet tidspunkt 'syndet' - jeg har tvært i mod taget et fuldstændigt oplyst valg, og det er ikke noget jeg fortryder - jeg er ked af konsekvenserne i min allergi, men jeg accepterer dem, og så stiger jeg op på hesten igen med oprejst pande :) Bloggen her har det sidste år båret præg af min stenalder-livsstil, og jeg har derfor været meget i tvivl om, hvorvidt jeg skulle dele opskrifter med jer, som ikke var stenaldervenlige - og hidtil har jeg ikke gjort det…men! Det her er mit fristed, det er her jeg øser lidt ud af min hverdag, her jeg får luft, her jeg deler ud af mine ideer, og her jeg henter inspiration - derfor får i nu en opskrift, som ikke er stenaldervenlig, men som jeg har guffet i mig til aften.. Ta' den eller lad vær' :)

Inspirationen til opskriften er hentet i min kærestes barndomshjem. Han har en søster, der er halv vietnameser, som altid har lavet denne ret - hos hende hedder de 'hvide ruller'. Jeg kalder dem friske forårsruller. Kærestens søster kommer nudler, flæsk, en vietnamesisk pølse i og så grøntsager. Derudover dypper hun dem i fiskesauce. Jeg kan bestemt ikke lide dem, men min svigerfamilie og kæreste elsker dem, og derfor har jeg adopteret ideen, men ændret den, så jeg også kan være med :) Inholdet og dyppelsen kan varieres som man lyster.

Friske forårsruller m. kylling, ris, agurk, gulerod, peberfrugt og bønnespirer :)

mandag den 23. december 2013

Dadelkugler m. tranebær

Jeg har allerede delt opskrifter på to forskellige dadelkugler med jer - her får i en tredje. Dadelkugler med tranebær rullet i ristede hasselnødder. Tranebær er godt for mange ting, især hvis du, ligesom jeg, har lidt tendens til blærebetændelse, når det bliver køligt. En årgang led jeg meget af det, men det er nogle år siden jeg sidst har haft det - jeg kan dog godt stadig mærke, at det er køligt i vejret, når jeg runder det lille hus :) Bum bum, så fik i også lige den lille detalje…Sikke vi deler! :P

Nå, dadelkuglerne indeholder tranebær - som er godt for blæren og derfor må de jo også være rigtig gode at spise. Kan man ikke lave den analogislutning?? Det tror jeg sagtens. Og hvis ikke, så skal man spise dem alligevel, fordi de er hammer gode :)

Dadelkugler m. tranebær rullet i ristde hasselnødder ♡

mandag den 9. december 2013

Fyldt hokkaido græskar

Jeg har gået med en idé længe, som blev til virkelighed her til aften.. Endda med succes! :) Fyldt græskar - lidt a'la Pommes fermiere - du ved de der halverede kartofler fyldt med mos, som er så lækre. Ideen har jeg, som sagt, haft noget tid, men jeg er pt. igang med at lægge sidste hånd på specialet, der skal afleveres her inden længe, og derfor har jeg ikke haft så meget tid til at stå i køkkenet. I dag havde jeg et ledigt øjeblik, og så skulle det altså være….Og MAND, det blev godt! 


Fyldt hokkaido græskar  ♡ 

fredag den 6. december 2013

Dadelkugler m. abrikos

Sidste lørdag var vi en tur i Tivoli med fotoklubben - fotoklubben tænker du, hvad er det nu for noget. Jo det er simpelthen en lille gruppe mennesker, der mødes en gang i mellem og tager billeder. Sidst var vi i Dyrehaven for at tage billeder af kronhjorte, og den her gang skulle vi have en masse julebilleder. Efter hvert arrangement stemmer vi om, hvem der er 'dagens vinder', og vedkommende får så overrakt et imaginært gyldent kamera! :) Vi har altid lidt godter og noget varm kakao med i termokander, som vi så hygger med efterfølgende. Pisse hyggeligt ikke? Den her gang havde jeg lavet dadelkugler til at forkæle deltagerne med - flere forskellige varianter endda, og de blev bedst om at bedømme dem på en scala fra 1-5. Testsmagerne fik selvfølgelig at vide, at de skulle være kritiske, men vigtigst af alt, at de skulle være ærlige. Denne variant fik flest stemmer - hele 24 af slagsen (der var 5 der deltog i testsmagningen) - det er da RET godt!

Dadelkugler er efterhånden et ret velkendt fænomen rundt om i madbloggernes univers. De minder til forveksling om traditionelle havregrynskugler - både af udseende og konsistens, men den helt store forskel er, at de er hverken indeholder sukker heller havregryn - hvilket jo er utroligt belejligt for mig :) 

Dadelkugler kan varieres i det uendelige, sådan rent smagsmæssigt, men de kan også trilles i alverdens ting - kun fantasien sætter grænser :) Jeg har da også indtil flere varianter i ærmet, der lige mangler lidt finesse før jeg poster dem, men opskriften på testvinderen får i selvfølgelig her.

Dadelkugler med abrikos - en rigtig testvinder 

søndag den 1. december 2013

Dadelkugler - med smagen af J U L ♡

Det er endelig blevet december. Der er slet ikke grænser for, hvor M E G E T jeg elsker den her måned. For nogle handler december om gaver og papir, men for mig (og min nærmeste familie) handler det i høj grad om at hygge om hinanden, hygge med hinanden - se hinanden. Lige præcis den del af julen, burde vi overføre til årets resterende 11 måneder. Vi kan alle blive bedre til at hygge om hinanden og vise, at vi sætter pris på hinanden.

For os danskere er hygge som oftest lig med mad - jamen det er det altså! - Når vi skal hygge os så propper vi hovedet, hvad enten det er alene om aftenen foran TV'et, eller når vi inviterer gæster. Julemåneden er ingen undtagelse - tværtimod. I julen propper vi måske endnu mere i hovedet end vi plejer, og der er også skruet godt op for indtaget af godterne. Jeg personligt har ikke godt af det - for det første pga. figuren, men også fordi min krop simpelthen ikke er gearet til alle de kornprodukter, raffineret sukker og e-numre, som julens godter er stoppet med. Derfor er det godt med nogle alternativer til de almindelige julegodter - f.eks. dadelkugler m. kanel ♡ 


Dadelkugler med kanel - smagen af JUL ♡

onsdag den 27. november 2013

Flødestuvede persillerødder

Hej
jeg hedder Camilla og jeg elsker flødekartofler…

Jeg ved godt, man ikke må sige sådan noget højt i fare for, at blive hængt eller brændt på bålet over at udtrykke, at man elsker noget så med så høj fedtprocent. Men det gør jeg altså - og jeg er heller ikke bange for at spise fedt (*GISP*). Ja, så fik jeg sagt det! Og jeg vil også gerne tilføje, at man sagtens kan spise fedt selvom, man forsøger at tabe sig - det handler blot om sammensætningen af kosten. Se bare på stenalderdiæten, og LCHF som er vidt udbredt i især Sverige.

Selvom jeg elsker flødekartofler, så elsker jeg også at eksperimentere - og det har jeg i sandhed gjort ved denne ret. Jeg har simpelthen været så dristig, at jeg har skiftet kartoflerne ud med persillerødder.  Jeg synes persillerødder er en overset grøntsag, og jeg selv er simpelthen så begejstret for den. Det giver det vildeste tvist, kan jeg godt love jer - og jeg vil våge at påstå, at man ikke smager den store forskel, hvis man ikke ved det :) Så hvis du forsøger at undgå kartofler, eller gerne vil inkludere flere grøntsager i din kost, eller hvis du bare gerne vil prøve noget anderledes, så er dét her opskriften kære læsere :)

Flødestuvede persillerødder m. løg og hvidløg 

mandag den 25. november 2013

Søndags-suppedasen del 8 - Kinesisk nudelsuppe

Ja, den opmærksomme læser har nok allerede spottet, at der ikke kom nogen opskrift på suppe i går. Det skyldes simpelthen, at jeg havde nogle problemer med teknikken - i ved det selv, man kan aaaaaldrig regne med elektronik. Det sviger en på de mest åndsvage tidspunkter….som i går, da jeg skulle poste den sidste opskrift i projekt 'søndags-suppedasen' :)

Nå, men jeg har fikset problemet (eller, det har faktisk løst sig selv - mystisk nok), og nu er den her.. Den sidste suppe… Den kinesiske nudelsuppe! :) Nudler, hvordan lader det sig gi' sig på en stenalderdiæt, tænker du nok, jooo ser du tricket er Shirataki nudler, som er lavet af konjak-rod. Suppen er virkelig nem. Ja faktisk tager den ikke mange 5 minutter at lave - og det er kun et plus i en travl hverdag :) Suppen er i øvrigt eminent med kød, så hvis du har en rest kylling/oksekød/svinekød eller pulled pork for den sags skyld, så smid endelig det i :)

Kinesisk nudelsuppe m. Shiratakinudler ♡ 

søndag den 17. november 2013

Søndags-suppedasen del 7 - Ærtesuppe m. granatæble

Da jeg skulle udtænke nogle forslag til, hvad jeg kunne lave af supper til det her projekt søndags-suppedasen var der ingen tvivl om, at jeg skulle lave en ærtesuppe :) Af mange forskellige årsager faktisk; den har en lækker farve, den er ikke særlig tidskrævende, jeg elsker ærter… Og, jeg har en skøn erindringer fra min barndom fra filmen 'Bernard og Bianca - SOS fra Australien', hvor de to mus er ude at spise på en fin restaurant; Man ser et klip fra køkkenet, hvor kokken tilbereder suppe og ned i suppegryden falder en kæmpe ært (helt almindelig størrelse, men for de små væsner synes den utrolig stor) - kokkens begejstring er ikke at tage fejl af, og nu er det han (til min store fornøjelse) udbryder: "Uhh, ærtesuppe!". Jeg er helt tosset med det klip! :) Som i for øvrigt kan se her, IT-specialisten på matriklen har nemlig klippeklistret i den skønne Disney Film - er det ikke skønt??


Vinderen er fundet!

Så kom dagen, hvor vinderen skulle findes af min Giveaway. Jeg har hen over de sidste par uger haft en konkurrence igang, hvor præmien var et eksemplar, af Tjatjana Albinus' julekogebog "Low carb - julelækkerier" :) Bogen indeholder en masse opskrifter på julegodter og tilbehør til julebordet - alt uden mel og sukker. Konkurrencen sluttede i dag kl. 12.00 og vinderen er nu trukket :)


Jeg er glad og meget beæret over, hvor mange mennesker, der har deltaget! Deltagerantallet og opmærksomheden på konkurrencen overstiger min sidste giveaway med længder! :) Dét havde jeg ikke forventet, men det giver mig bestemt blod på tanden til, at afholde en giveaway igen en anden gang :)

Konkurrencen foregik på Facebook og kravene for at deltage var, at man likede min Facebook-side, likede opslaget med min giveaway og delte det på sin egen væg.

Jeg har brugt random.org til at trække vinderen - her trækker man et tilfældigt nummer og vedkommende der har været nr. XX på listen over dem, der har opfyldt alle kriterierne er så den heldige vinder.




søndag den 10. november 2013

Søndags-suppedasen del 6 - Sødkartoffelsuppe m. basilikum

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg ikke spiser kartofler - først og fremmest fordi de ikke er en del af stenalderkosten (hvilket efterhånden er lidt omdiskuteret), men også fordi jeg synes, de er kedelige. De smager jo ikke af noget? Jo bevares, der er da ting, der er lækre ved kartofler - f.eks. en kartoffelmad - men det er jo kombinationen af kartoffel, mayo, purløg, salt og peber vi så godt kan lide. Kartoffelsuppe er da også lækkert - men igen, der er det jo kombinationen af enten kartoffel/porre eller kartoffel/selleri - fløden, purløget og den sprødstegte bacon, der gør tricket. Kartoflen i sig selv, synes jeg faktisk er intetsigende. Sød kartoffel derimod! Amme-namme-namme-nam :) Jeg er tosset med den! Den er lækker, har en blød konsistens, den har sødme og lidt nøddesmag… Men vigtigst, den har S M A G! Den smager faktisk af noget, den kan stå alene - dét er jeg vild med! :)

Derfor var det også selvklart, da jeg besluttede mig for dette her projekt 'Søndags-suppedasen', at menuen en given søndag skulle byde på Sødkartoffelsuppe. Det blev simpelthen denne uge :) Suppen er nem at lave, men hælder til den søde side, hvilket man nok lige skal være opmærksom på. Jeg tror det vil give den et lækkert tvist, hvis man tilføjede et skud chili - jeg tænker at det vil give en god kontrast til kartoflens sødme.

Sødkartoffelsuppe m. kokosmælk

fredag den 8. november 2013

Blåbæris uden raffineret sukker

Indlægget her kræver faktisk ikke den store introduktion. Den opmærksomme læser har nemlig allerede (måske endda gentagende gange) bidt mærke i, at jeg elsker is - læs mere om lasten her - og derfor kommer nu opskriften på en ny variant… Blåbæris! Der er simpelthen ikke den ting, der ikke er vidunderlig ved den her is. Den er lilla (L I K E), den er lækker, den har perfekt sødme og den er let at lave! :) Så kære læser, kast dig bare ud i opskriften, og oplev afhængigheden overtage fuldstændigt 


Hjemmelavet blåbæris uden raffineret sukker 

mandag den 4. november 2013

Pitabrød uden mel

Pitabrød er lækkert og fyldet kan varieres i det uendelige. Hver familie har sin egen favoritsammensætning; nogen spiser dem med rejer, nogle med hakket kød, nogle med skinestrimler eller kyllingetern, nogle med kebabkød.. Ja, mulighederne er mange. En ting er sikkert, og det er, at pitabrød er en skøn spise. Jeg har altid købt dem færdigbagte - altså brødene. Men efter jeg har droppet kornprodukterne har pitabrød ikke været på menuen. Det skal vi da have lavet om på. Jeg snublede over en opskrift på pitabrød uden mel hos Jeanette fra Mad i harmoni, og det skulle jeg da have testet! :) Jeg ændrede lidt på bagetid og grader, og kom i øvrigt lidt flere kerner og nødder i :)

Vi fyldte dem med hakket oksekød krydret med lidt forskellige krydderier, fintsnittet salat, agurk, peberfrugt, ærter og en dressing rørt af lidt Creme fraiche 38%.

Pitabrød lavet på nødder og kerner - utroligt mættende  

søndag den 3. november 2013

Søndags-suppedasen del 5 - Novembersuppe m. friteret pastinak

Så blev det 5. søndag i projekt 'søndags-suppedasen'.. Det er næsten lige som en adventskalender det her - bare med suppe :) Ugen har været regnfuld, og jeg synes godt man kan mærke, at efteråret begynder at lede op til vinteren. Der er næsten ikke flere blade på det store træ ude foran mit vindue; dem har vinden taget. Når vejret er som nu, ja så er suppe en ekstra dejlig spise :)

Inspirationen til ugens suppe kommer fandt jeg her, men de eneste ingredienser jeg havde i mit køleskab var faktisk porrer og løg. Så jeg brugte hvad jeg havde :) Og det blev altså til denne rigtig lækre suppe :) Novembersuppe m. friteret pastinak :)

Novembersuppe med friteret pastinak  ♡

mandag den 28. oktober 2013

Langtidstilberedt gryderet m. smørmørt svinekød

Jeg sidder med hovedet i specialet i øjeblikket - det vil sige, jeg skriver, og skriver, og skriver, og læser og læser, og læser - og så skriver jeg lidt mere! :) Det betyder også, at mine små sarte håndled er fuldstændigt ødelagte.. Jeg har så ondt så ondt, og de er pakket ind i forbinding. Manden har de sidste gud ved hvor mange år ponket mig for at træne de håndled, så der kommer lidt mere styrke og muskel i dem - men hey, det er altså ikke spor rart at træne noget, når det gør så hamrende ondt!! Ö .... men, han har jo nok ret. I hvert fald lider jeg ret voldsomt disse dage.

Computeren og skrivningen kan jeg ikke gøre ret meget ved, men jeg prøvet at begrænse min aktivitet i køkkenet - for det er her jeg også virkelig belaster håndledene. Derfor tager manden over når det er værst, bærer de tunge ting, og ordner opvaskemaskine :) Jeg forsørger derimod at få maden til at lave sig selv.. Man skulle jo ikke tro, at det kunne lade sig gøre, men det kan det faktisk...næsten! :) I hvert fald hvis man har en slowcooker eller stegeso :)

Aftenens menu bød på langtidstilberedt gryderet med smørmørt svinekød, og sprøde grøntsager - alt i en gryde! :)

Langtidstilberedt gryderet med smørmørt svinekød - Kærlighed til ganen